Zaterdag 9 september
Architectuurrondleidingen:
In de architectuurrondleidingen komt het hoofdgebouw van Bronbeek aan de orde. Het is rond 1860 ontworpen door Nicolaas Rose. Nu is het een tehuis voor veteranen van alle krijgsmachtdelen en museum van de Nederlandse koloniale geschiedenis.
11:00, 13:00 & 15:00 uur
Landgoedrondleidingen:
In de landgoedrondleidingen hoor je over ruim 200 jaar geschiedenis van het landgoed Bronbeek, beelden, monumenten, bronnen en bomen.
12:00, 14:00 & 16:00 uur
De rondleidingen zijn gratis en starten voor het hoofdgebouw.
Aanmelden voor de rondleidingen vóór 8 september 13.00 uur bij [email protected] of 026-3763553
onder vermelding van naam, aantal personen en tijdstip van de rondleiding.
Hoofdgebouw
Het monumentale hoofdgebouw van Bronbeek is door Nicolaas Willem Rose in 1860 ontworpen als tehuis voor gepensioneerde militairen uit het leger in de overzeese koloniën. Het is nu in gebruik als tehuis voor veteranen van alle krijgsmachtdelen. Daarnaast is in het gebouw het museum van de Nederlandse koloniale geschiedenis. Het museum is tijdelijk gesloten vanwege de bouw van een nieuwe vaste tentoonstelling. Maar je kunt deelnemen aan een van de rondleidingen langs de architectuur van het gebouw.
Landgoed en commandantswoning
Het landgoed Bronbeek is in oorsprong een particuliere buitenplaats uit de 19de eeuw. In 1854 kocht koning Willem III het en liet park en villa verfraaien. De villa heeft nu nog steeds het uiterlijk dat het toen kreeg. In 1859 schonk hij zijn landgoed aan de staat. Die liet er een ‘tehuis voor invaliden’ van het koloniale leger op bouwen, het huidige hoofdgebouw. Na de opening van het tehuis in 1863 namen de tehuisbewoners het landgoed agrarisch in gebruik. De villa werd toen de ambtswoning van de commandant. In 1959 kwam er een eind aan het agrarisch bedrijf. Het landgoed werd heringericht. Toch heeft het landgoed de hoofdopzet en veel elementen van zijn oorspronkelijke aanleg behouden.
Het landgoed Bronbeek is van oorsprong een buitenplaats. Na de bouw en opening van het tehuis voor oud-militairen in 1863 namen de bewoners het omliggende terrein in gebruik voor het verbouwen van voedsel. Een paar gebouwen herinneren nog aan die tijd, zoals het oude kippenhok. Na bijna 100 jaar stopte het landbouwbedrijf en werd het landgoed opnieuw ingericht.
Ondanks dergelijke veranderingen heeft het landgoed veel van zijn oorspronkelijke aanleg behouden. Door de vele monumenten is het nu een belangrijke herdenkingsplaats. Bovendien is Bronbeek een museum én het kenniscentrum van het koloniaal-militair verleden van het Koninkrijk der Nederlanden.
Bronbeek is een plek waar herdacht wordt en onderzoek gedaan wordt – maar het is ook een plek waar mensen samenkomen en doorgeven.