Grave: complex van brug, sluis en stuw
Rijksmonument (1929)
Architect: C.F. Egelie
Locatie: Veerstraat Nederasselt
Bezichtiging: buiten toegankelijk op zaterdag
Het complex bij Grave bestaat uit een verkeersbrug over de Maas met onderliggende stuw en sluis. De stalen brug is in totaal 515 meter lang en bestaat uit negen segmenten. Aan de binnenkant van de brug loopt de kleur van de stalen balken langzaam over van rood aan de Brabantse zijde naar groen aan de Gelderse zijde. Hierdoor lijkt het voor de weggebruiker alsof er een regenboog ontstaat tussen Brabant en Gelderland.
Het complex is zowel een belangrijke schakel in het wegennet als in het vaarwegennet. De brug voltooide ooit de verbinding over de weg tussen Bergen op Zoom en Nijmegen. Tegelijkertijd met de Maaskanalisatie zijn ook de schutsluis en stuw gebouwd. De kleine handbediende sluiskolk uit 1926 is niet meer in gebruik. In 1974 is een nieuwe sluiskolk gebouwd.
Verovering van de brug
Tijdens de geallieerde Operatie “Market Garden” raakte de eenheid van Luitenant John S. Thompson van de 82nd Airborne Divisie verspreid. Met slechts zestien mannen landde hij naast de brug over de Maas bij Grave. Daar zag hij voorbereidingen van de Duitsers om de brug op te blazen en besloot de brug te bestormen. Na een kort gevecht kon hij de zuidkant van de brug innemen. Later op de dag volgde de noordkant. Vanaf 2004 heet de brug daarom de John S. Thompson Brug.
Aanvaring
Op 29 december 2016 werd de stuw in de Maas bij Grave door een aanvaring beschadigd. Tijdens dichte mist voer een tanker met 2000 ton benzeen door de stuw bij Grave. Door de aanvaring raakten vijf jukken beschadigd en ontstond een gat van 25 meter breed in de stuw. Door het gat liep de Maas, bovenstrooms van de stuw, leeg. Ook de waterstand in het Maas-Waalkanaal daalde waardoor scheepvaart tijdelijk niet meer mogelijk was. Met de bouw van een tijdelijke ‘breuksteendam’ achter de beschadigde stuw, werd het waterpeil hersteld. Bijna 2 maanden later was er weer volledige scheepvaart mogelijk op de Maas. In de zomer van 2017 is de stuw weer volledig hersteld.