Monument

Buismanskoai, Piaam

Adres

Kooireed 4, Piaam

Achtergrond informatie uitklap icoon

Een kijkje achter de schermen tijdens de open dag eendenkooi in Piaam

Wil jij een uniek inkijkje in een eeuwenoude eendenkooi? Dat kan op zondag 11 september van 13.00 – 17.00 uur tijdens de Open Monumentendag 2022. Speciaal op deze dag stelt natuurorganisatie It Fryske Gea de Buismanskoai in Piaam open voor het publiek. De beheervrijwilligers, die de kooi met veel zorg onderhouden, vertellen je alles over het ambacht van de kooiker. Bekijk demonstraties eendenkorf vlechten of ga met een van de gidsen mee voor een rondleiding. Aanmelding is niet nodig en toegang gratis. Een gezellig uitje voor het hele gezin.

Rondom eendenkooien hangt altijd een mysterieuze sfeer. Al eeuwenlang liggen de bijzondere plekken verstopt in ons landschap. De Buismanskoai in Piaam ligt op een unieke locatie langs de IJsselmeerkust. Verstopt in een groepje bomen zie je hier de rieten vangpijpen, de kooiplas, een kleine boomgaard en het oude kooihuisje.

Waan je even terug in de tijd

De termen ‘achter de schermen’ en ‘de pijp uitgaan’, eigenlijk zijn ze iedereen wel bekend. Toch kennen veel mensen de historie achter deze uitspraken niet. Ze stammen namelijk uit de tijd van de eendenkooien. De Buismanskoai in Piaam is niet alleen een kleine natuurpareltje, maar heeft ook cultuurhistorische waarde. Het is een levend monument van een eeuwenoud gebruik. Vroeger was dit het domein van de kooiker. Samen met zijn hondje ving hij hier eenden, want deze lekkernij was een goede inkomstenbron. Tegenwoordig wordt de eendenkooi beheerd door een enthousiaste groep vrijwilligers. Tijdens de open dag laten ze zien hoe het onderhoud er in deze tijd uitzag.

Parkeren

Langs de Kooireed in Piaam is parkeergelegenheid. Vanaf hier wordt met routeborden het pad naar de eendenkooi aangegeven. TIP! Trek stevige (wandel)schoenen of laarzen aan. Het wandelpad naar de eendenkooi loopt over een weiland en kan nat zijn.

Combineer je bezoek aan de eendenkooi ook met een bezoekje aan vogelkijkhut ‘De Ral’. Hier heb je prachtig uitzicht over het IJsselmeer. De vogelkijkhut ligt aan de zeedijk bij Kooihuizen.

Deel dit monument

Adres

Kooireed 4, Piaam

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Monumentaal groen
Oorspronkelijke functie:
Eendenkooi
Huidige functie:
Eendenkooi
bekijk alle monumenten in
Piaam