Monument

Buitengoed Dorrepaal

Za
1 activiteit

Adres

Westvlietweg 115, Voorburg

Openingstijden

za 10 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Voormalige 17de eeuwse buitenplaats aan de Vliet: Villa Leeuwenbergh in neorenaissancestijl

De in 1880 in neorenaissancestijl gebouwde Villa Leeuwenbergh
kreeg haar huidige uiterlijk in 1925 toen er een derde woonlaag op de villa werd geplaatst. Opvallende kenmerken zijn de contrasterende hoekstenen en de klossen die de houten daklijsten van de dakgoten en de oversteken ondersteunen.

De Stichting Maria Emilia Dorrepaal kocht de buitenplaats Leeuwenbergh om van de villa een rust- en herstellingsoord te maken, voortaan Huize Dorrepaal geheten, voornamelijk bedoeld voor dames die terugkeerden uit de overzeese gebiedsdelen van het Koninkrijk. Op 9 maart 1927 werd het herstellingsoord, welke plaats bood aan 10 à 12 gasten voor maximaal 8 maanden, geopend en bij het uitbreken van de tweede Wereldoorlog weer gesloten.

Huize Dorrepaal kreeg vooral bekendheid in de meidagen van 1940, toen in de Slag om de Residentie, de door de Duitsers bezette villa werd heroverd onder leiding van luitenant Georg Maduro (1916-1945). Maduro is hiervoor postuum onderscheiden met de Militaire Willemsorde. Ter herinnering aan de dapperheid van hun zoon hebben zijn ouders het beginkapitaal voor Madurodam geschonken. Een miniatuurversie van Huize Dorrepaal is te zien in Madurodam.

Tijdens en na de oorlog kreeg Dorrepaal verschillende bestemmingen. Nu heeft de Stichting Middin hier een dagactiviteitencentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. Het buitengoed bezit een theeschenkerij, een tuincentrum, een winkel en een dierweide gerund door hun cliënten.
In 2012 is Huize Dorrepaal grondig gerestaureerd.

Deel dit monument

Adres

Westvlietweg 115, Voorburg

Openingstijden

za 10 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Kasteel of buitenplaats
Monument status:
Rijksmonument

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Voorburg