Monument

Buitenplaats Doornveld

Programma
Za

Adres

Driebergsestraatweg 27, Doorn

In het kort

  • Bezichtig de Japanse tuin met vijver
  • Voormalige burgemeesterswoning beperkt toegankelijk (i.v.m. coronaregelgeving)
  • Optreden musici Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug

Openingstijden

za 11 sep. 10:00 - 16:00

Praktische informatie

- Auto: geen parkeergelegenheid voor auto's
- OV: halte van buslijn 50 bevindt zich op loopafstand
- Koetshuis niet te bezichtigen

Achtergrond informatie uitklap icoon

Het witgepleisterde landhuis staat op enige afstand van de weg. Het huis is gebouwd in eclectische bouwstijl met een symmetrische voorgevel. Links van het huis staat het voormalige koetshuis dat in dezelfde stijl is gebouwd. Doornveld heeft twee bouwlagen onder een samengestelde kap. Het zadeldak met windveren heeft opvallende druppelvormige versieringen. Tussen de door puntgevels bekroonde hoekpartijen bevindt zich een loggia.

Het terrein behoorde oorspronkelijk aan toe J.D.C.C.W. d’Ablaing van Giessenburg, eigenaar-bewoner van de ridderhofstad Moersbergen, waar in die tijd ongeveer 600 hectare grond bij hoorde. Hij overlijdt op 17 juni 1859. Om de erfenis te kunnen verdelen over de kinderen wordt het geheel in 31 kavels geveild. De gebroeders Hendrik Frans en Huibert Nicolaas Ravesteijn uit Jutphaas kopen samen met aannemer Gerrit Meerdink uit Zeist voor fl. 14.900 een stuk grond van ongeveer 11 hectare langs de zuidzijde van de straatweg waarop een oude schaapskooi staat. Op dat terrein wordt door of in opdracht van Gerrit Meerdink en de gebroeders Ravesteijn het huis Doornveld gebouwd en daarna ook de boerderij Doornhoeve. De familie Ravesteijn is voor tweederde eigenaar en Meerdink voor eenderde. Doornveld wordt verhuurd als riante zomerbehuizing voor welgestelden uit Utrecht en Amsterdam. De familie Bleijenberg pacht de boerderij. Ravesteijn komt op 16 augustus 1868 te overlijden, waardoor het tweederde deeleigendom overgaat op dochter Maria Albertina Catharina, die getrouwd is met de predikant Joachim Westrik. Zij hebben echter nooit op Doornveld gewoond. Het huis Doornveld was inmiddels ook geschikt gemaakt om er ’s winters in te wonen.

Het is tot 1879 steeds voor korte periodes verhuurd geweest. Zo heeft onder andere de Amsterdamse bankier J.A. Willink er vanaf 1867 drie jaar gewoond, totdat hij kon verhuizen naar de door hem aangekochte buitenplaats Beerschoten bij station Driebergen. Rond 1879 is het huis Doornveld met de boerderij Doornhoeve aangekocht door K.J.F.C. Kneppelhout van kasteel Sterkenburg. De buitenplaats Doornveld grensde al aan drie zijden aan het gebied van Sterkenburg. Met deze aankoop kwam een aaneengesloten langgerekt gebied van Werkhoven tot Maarn met kasteel Sterkenburg en de buitenplaatsen Doornveld en Nieuw-Sterkenburg (het latere Beukenrode) in handen van één familie. Kneppelhout laat Doornveld flink verbouwen en dan gaat zoon Cornelis Johan er met zijn gezin wonen. Na het overlijden van zijn vader en verhuizing van zijn moeder naar Nieuw-Sterkenburg verhuist Cornelis Johan in 1890 naar kasteel Sterkenburg en wordt Doornveld weer verhuurd. Vanaf ongeveer 1900 wordt er een ‘deftig’ pension met de naam  Rustwijck gehuisvest.

Vanaf midden 1909 huurt de nieuw benoemde burgemeester van Doorn, Alphert baron Schimmelpenninck van der Oye, Doornveld. Het is dan de burgemeesterswoning en wordt vanaf dat moment ook weer aangeduid als het huis Doornveld. Bij een veiling in 1923 wordt het echtpaar Egbert Lintelo de Geer en Maria van Marwijk Kooy eigenaar. Zij gebruiken het huis Doornveld om gasten onder te brengen. In maart 1936 huurt J.H.E. baron van Nagell, burgemeester van Doorn, het buitenhuis. In 1969 koopt een Stichting voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte bejaarden Doornveld. De Bond van Nederlandse Militaire Oorlogsslachtoffers (BNMO) vestigt er haar bondsbureau in 1974. Sinds 1988 heeft het gebouw een kantoor- en vergaderfunctie. Momenteel is buitenplaats Doornveld in gebruik door Six Architects, gespecialiseerd in restauratie en traditionele nieuwbouw.

Dit artikel van auteur Teun Bleijenberg is een voorpublicatie uit het verenigingsblad ‘Tijd voor Thorheim’, uit te geven in december a.s. door de Doornse Historische Vereniging “Thorheim”.

Wist je dat?

hier na afloop voor genodigden de presentatie van het boek "Tussen Doorn en Driebergen - parels in het hart van de Stichtse Lustwarande" van Teun Bleijenberg plaatsvindt.

Deel dit monument

Adres

Driebergsestraatweg 27, Doorn

In het kort

  • Bezichtig de Japanse tuin met vijver
  • Voormalige burgemeesterswoning beperkt toegankelijk (i.v.m. coronaregelgeving)
  • Optreden musici Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug

Openingstijden

za 11 sep. 10:00 - 16:00

Praktische informatie

- Auto: geen parkeergelegenheid voor auto's
- OV: halte van buslijn 50 bevindt zich op loopafstand
- Koetshuis niet te bezichtigen

Achtergrond informatie

Type monument:
Kasteel of buitenplaats
Oorspronkelijke functie:
Buitenhuis
Architect:
Gerrit Meerdink & Van der Brink
Bouwperiode:
1861
Huidige functie:
Kantoor
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Doorn
Instagram
Hashtag #