Monument

Buitenplaats Sparrendaal

Zo

Adres

Hoofdstr. 89, Driebergen-Rijsenburg

Openingstijden

zo 15 sep. 13:00 - 16:30

In 1754 liet Mr. Jacob van Berck, oud-burgemeester van Utrecht,  buitenplaats Sparrendaal bouwen. Het huis is opgetrokken in classicistische Lodewijk XV-stijl met een mansarde dak en aan weerszijden van het plein een bouwhuis. Het interieur laat prachtige wandschilderingen zien en rococo versieringen.
Rond 1805 heeft de Belgische, lakenkoopman Petrus Judocus van Oosthuyse hier gewoond met z’n vrouw Margaretha de Jongh. In 1806 bezocht Lodewijk Napoleon (broer van Napoleon) als Koning van Holland destijds het dorp Rijsenburg! Hij werd door P.J.van Oosthuyse, inmiddels Heer van Rijsenburg, zeer gastvrij onthaald op ’t geheel versierde Sparrendaal met een heerlijk diner.
Na ruim 200 jaar als woonhuis gebruikt te zijn door verschillende families, is het in 1954 aangekocht door de gemeente en geheel gerestaureerd, zodat het als gemeentehuis gebruikt kon worden. In 1964 vond de officiële opening plaats.
Het werd echter al gauw te klein zodat er een ander gemeentekantoor bij moest komen.

Uiteindelijk is Sparrendaal in 2000 overgegaan in handen van Vereniging Hendrick de Keyser en is helemaal gerestaureerd. Het is nu weer een prachtige locatie geworden met allure. Menig huwelijk werd reeds en wordt ook nu gesloten en daarnaast wordt het intensief gebruikt als evenementenlocatie, zowel privé als zakelijk. Het mooie interieur is een lust voor ’t oog en is een garantie voor een sfeervol toeven. Tevens is er vanaf 2016 een kunst en educatie project gestart.
Iedere dag is het melodieuze carillon te beluisteren. Rondom het hoofdhuis bevindt zich een mooi park met slangenmuur van 120 m. lengte en een berceau (op afstand te bekijken naast het rechter bouwhuis vanaf de toegangshek bekeken). Men kan hier een rondwandeling maken, mede ook aan de overkant in het Wildbaan park, waar behalve het verzetsmonument ook een Joods monument zich bevindt.

Activiteiten: Zondagmiddag  15 september 2019 van 13.00 tot 16.30 uur.

Sparrendaal is deze middag vrij toegankelijk vanaf 13.00 uur.   In de zalen staan bordjes met beschrijvingen van de kamers.                                                                            Deze middag heeft  Speelgoedwinkel Planet Happy op het voorplein spellen van  plezier voor kinderen staan. Heb je stalen zenuwen, inzicht en geduld ? Kom erachter en speel een spelletje!

(Op zaterdag 14 september kunnen kinderen bij Planet Happy al kinderspelen uitproberen op hun eigen terrein,  hoek Bosstraat/Hoofdstraat, dit mede in het kader van het Open Monumentenweekend.

Op zondagochtend vindt een  concert plaats van 11 tot 12 uur door beroepsmusici. Gratis entree (het aantal bezoekers is helaas beperkt i.v.m. de ruimte).                             ’s Middags zijn er diverse muziekuitvoeringen door amateurmusici zowel binnen als ook buiten op het voorplein.

NB. In de Grote Kerk is op zaterdag 14 september van 16.30 tot 17.30 uur een concert van beroepsmusici met een ander repertoire.  Daar zijn onbeperkt plaatsen beschikbaar.    Het gehele programma is te vinden op: www.muziekfestival-uh.nl

 

Deel dit monument

Adres

Hoofdstr. 89, Driebergen-Rijsenburg

Openingstijden

zo 15 sep. 13:00 - 16:30
bekijk alle monumenten in
Driebergen-Rijsenburg
Instagram
Hashtag #