Monument

Buitenplaats Sparrendaal

Zo
1 activiteit

Adres

Hoofdstraat 89, Driebergen-Rijsenburg

In het kort

  • Rondleidingen om 13.00u en 14.30u door Henk Pagnier

Openingstijden

zo 11 sep. 13:00 - 16:30

Praktische informatie

♫♪♫♪

Achtergrond informatie uitklap icoon

Buitenplaats Sparrendaal – alleen open op zondag 11 september

Het publiek kan op zondagmiddag vrij in en uit lopen. Tevens worden er rondleidingen gegeven. U kunt ook om de buitenplaats heen wandelen en dan de slangenmuur en op afstand de berceau (loofgang) bekijken.

 

Achtergrond informatie:

In 1754 liet Mr. Jacob van Berck, oud-burgemeester van Utrecht,  buitenplaats Sparrendaal bouwen. Het huis is opgetrokken in classicistische Lodewijk XV-stijl met een mansarde dak en aan weerszijden van het plein een bouwhuis. Het interieur laat prachtige wandschilderingen zien en rococo versieringen.
Rond 1805 heeft de Belgische, lakenkoopman Petrus Judocus van Oosthuyse hier gewoond met z’n vrouw Margaretha de Jongh. In 1806 bezocht Lodewijk Napoleon (broer van Napoleon) als Koning van Holland destijds het dorp Rijsenburg! Hij werd door P.J.van Oosthuyse, inmiddels Heer van Rijsenburg, zeer gastvrij onthaald op ’t geheel versierde Sparrendaal met een heerlijk diner.
Na ruim 200 jaar als woonhuis gebruikt te zijn door verschillende families, is het in 1954 aangekocht door de gemeente en geheel gerestaureerd, zodat het als gemeentehuis gebruikt kon worden. In 1964 vond de officiële opening plaats.
Het werd echter al gauw te klein zodat er een ander gemeentekantoor bij moest komen.

Uiteindelijk is Sparrendaal in 2000 overgegaan in handen van Vereniging Hendrick de Keyser en is helemaal gerestaureerd. Het is nu weer een prachtige locatie geworden met allure. Menig huwelijk werd reeds en wordt ook nu gesloten en daarnaast wordt het intensief gebruikt als evenementenlocatie, zowel privé als zakelijk. Het mooie interieur is een lust voor ’t oog en is een garantie voor een sfeervol toeven. Tevens is er vanaf 2016 een kunst en educatie project gestart.
Iedere dag is het melodieuze carillon te beluisteren. Rondom het hoofdhuis bevindt zich een mooi park met slangenmuur van 120 m. lengte en een berceau (op afstand te bekijken links naast het rechter bouwhuis vanaf de toegangshek bekeken). Men kan hier een rondwandeling maken, mede ook aan de overkant in het Wildbaan park, waar behalve het verzetsmonument ook een Joods monument zich bevindt.

Sinds 2016 geeft het muziekfestival een klassiek concert in de vroegere raadzaal boven en verder optredens van leerlingen, professionals en zowel kleine als iets grotere bezetting.

Deel dit monument

Adres

Hoofdstraat 89, Driebergen-Rijsenburg

In het kort

  • Rondleidingen om 13.00u en 14.30u door Henk Pagnier

Openingstijden

zo 11 sep. 13:00 - 16:30

Praktische informatie

♫♪♫♪

Achtergrond informatie

Type monument:
Kasteel of buitenplaats
Oorspronkelijke functie:
Woning: Mr. J.van Berck (Oud-burgemeester Utrecht) en later Hr. P.J. van Oosthuyse (stichter Rijsenburg rond 1800)
Huidige functie:
Trouwlocatie, vergader- en evenementenlocatie. Regelmatig expositie's van kunst.
Monument status:
Rijksmonument

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Driebergen-Rijsenburg