Monument

Burgerweeshuis

Programma
Za

Adres

Bovenbeekstraat 21, Arnhem

In het kort

  • Statig woonhuis uit de 18de eeuw
  • Fraai stucwerk
  • Behangsels met voorstellingen uit het leven van Alexander de Grote

Openingstijden

za 9 sep. 12:00 - 15:00

Praktische informatie

Bezichtiging

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Tijdens Open Monumentendag gaan de deuren open van het voormalig Burgerweeshuis, een statig 18de-eeuws pand met fraaie stucplafonds en behangsels met afbeeldingen van verhalen over Alexander de Grote.

Het voormalige Burgerweeshuis ligt in het centrum van Arnhem. Op die plaats stond eerder een groot adellijk gebouwencomplex, de ‘Hof van Anholt’. In 1758 is het huidige grote woonhuis gebouwd, waarin van 1844 tot 1920 het Burgerweeshuis gevestigd was.

Het huis heeft een monumentale Lodewijk XV-gevel. In de omlijsting van de middenvensters zijn verwijzingen naar de vier seizoenen opgenomen. Binnen is een brede middengang met stucwerk en een monumentaal trappenhuis. In de voorkamer zijn de wanden bespannen met 18e-eeuwse geschilderde behangsels met drie episodes uit het leven van Alexander de Grote. Deze gaan terug op schilderijen van de 17e-eeuwse Franse hofdecorateur Charles Le Brun. Het plafond heeft een stuc reliëf met een afbeelding van de godin Minerva die toeziet op de handelsactiviteiten van de bouwheer van het huis.
In de eetkamer staat nog een servieskast uit de 18de eeuw met een fonteintje en consoles, die werd ontdekt tijdens de restauratie in de jaren ’90.

Leven en doorgeven

Het Burgerweeshuis was in dit monumentale woonhuis gevestigd van 1844 tot 1920. De pronkkamers kregen andere functies: regentenkamer, kamer van de secretaris-rentmeester, kamer van de binnenvader en binnenmoeder en naaiatelier. Daarna had het gebouw verschillende andere functies, als kantoor en magazijn. Van 1996 tot 2012 was het Arnhems Historisch Museum gevestigd in dit pand. Momenteel wordt het gebruikt door de gemeente Arnhem.
Het pand is eigendom van Hendrick de Keyser, een vereniging die zich inzet voor het behoud van architectonisch of historisch waardevolle gebouwen in Nederland.

Wist je dat?

In de verf van de servieskast in de eetkamer glasscherfjes waren aangebracht, die bij kaarslicht een sprookjesachtig effect gaven.

Deel dit monument

Adres

Bovenbeekstraat 21, Arnhem

In het kort

  • Statig woonhuis uit de 18de eeuw
  • Fraai stucwerk
  • Behangsels met voorstellingen uit het leven van Alexander de Grote

Openingstijden

za 9 sep. 12:00 - 15:00

Praktische informatie

Bezichtiging

Achtergrondinformatie

Type monument:
Woonhuis
Kantoorgebouw
Oorspronkelijke functie:
Woonhuis
Bouwperiode:
1758
Huidige functie:
Kantoren
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Arnhem