Fotograaf: CazemierBoerderij in Tolbert
Monument

Tolbert | CazemierBoerderij / Oudheidkamer Fredewalda

Adres

Hoofdstraat 27, Tolbert

Achtergrond informatie uitklap icoon

De boerderij is ongeveer 400 jaar oud. Uit jaarringonderzoek blijkt dat drie eikenhouten gebinten dateren uit 1607. Heel bijzonder is, dat twee staanders aan de bovenkant een vorkconstructie hebben. De boerderij is het vroegste voorbeeld van de bouw van een zogenaamde Friese schuur in de provincie Groningen.
Op basis van de oudst bekende tekening (circa 1830) wordt verondersteld dat de schuur vier gebinten lang was. Er stond toen een kop-romp boerderij.
In 1875 voerden Gerrit en Gepke Cazemier een grote verbouwing uit, waarbij het oude woongedeelte werd gesloopt en de schuur werd doorgetrokken. Zo ontstond een boerderij van het Oldambtster (Oost-Groninger) type, ogenschijnlijk symmetrisch gebouwd. In het midden een entree met links en rechts twee vensters, maar toch ligt het voorhuis niet precies in het midden.
Een aantal 18-de eeuwse onderdelen werd hergebruikt: in de linker kamer de zolderbalken, de bedsteewand, de tegeltableaus en waarschijnlijk de schouw.
In de 20-ste eeuw vonden er kleine aanpassingen plaats, die echter het authentieke karakter niet hebben aangetast.
De boerderij is in 2013 gereedgekomen na een uitvoerige restauratie. Het is het onderkomen van Oudheidkamer Fredewalda en enkele andere organisaties op het gebied van natuur en cultureel erfgoed en doet ook dienst als dorpshuis. Bijzonder is een maquette van het dorp Tolbert rond 1925. Via een aanraakscherm is de geschiedenis van alle panden op te vragen. Op een ander scherm zijn de gegevens van de vroegere en huidige bewoners digitaal terug te vinden. Van bedrijfspandjes (bakkerij, smederij, café etc.) is achtergrondinformatie beschikbaar en van vele bewoners zijn filmpjes opgenomen met interessante verhalen.
Deze expositie “Wonen en werken in Tolbert” is in de zomermaanden (tot eind november) te bezichtigen op zaterdagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur, en het hele jaar door op afspraak.

Activiteit
Kinderen mogen met simpele (duurzame) materialen een pijl en boog maken van een dikke tak en ook schieten op een echt doel, dat naast de boerderij is gelegen.

Deel dit monument

Adres

Hoofdstraat 27, Tolbert

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Boerderij
Oorspronkelijke functie:
Agrarisch bedrijf
Bouwperiode:
vanaf ca. 1610 / 1875
Huidige functie:
Oudheidkamer Fredewalda / Dorpshuis
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Tolbert