Monument

Nuis | Coendersborg

Thema
Za
Zo

Adres

Oudeweg 15, Nuis

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 17:00
zo 15 sep. 13:30 - 17:00

De historie van de Coendersborg gaat terug tot de zeventiende eeuw. De oude borg raakte in verval en werd in 1813 vervangen door een landhuis: de huidige Coendersborg. Het pand is opgetrokken in neo-classicistische stijl, met een lage beneden- en een hoge bovenverdieping. De voorgevel van het voorhuis bestaat uit vijf traveeën met een omlijste middentravee. Boven de deur bevindt zich een balkon met daarboven een fronton (driehoekige bekroning) met het jaartal 1813. De rechthoekige schuur en het achterhuis staan links achter het voorhuis. De schuur staat nog deels op een fundament van kloostermoppen. Het voorhuis, het achterhuis en de schuur hebben allen een wolfsdak.
Het landhuis maakt deel uit van een historische buitenplaats, inclusief het Coendersbos, met een oppervlakte van 74 hectare. Het landgoed is in beheer bij de Stichting Het Groninger Landschap.

Plekken van plezier

In de Coendersborg en de nabij gelegen kerk in Nuis is fotowerk te zien van wijlen Omke Oudeman. De tentoonstelling is een samenwerking tussen de Stichting Het Groninger Landschap en de Stichting Oude Groninger Kerken. Voor beide organisaties was Omke Oudeman lange tijd de “hoffotograaf”.

Zie ook:
https://www.groningerlandschap.nl/activiteiten/eropuit/open-monumentendag-decoendersborg/
https://www.groningerlandschap.nl/activiteiten/evenementen-festivals/open-monumentendagen-bij-het-groninger-landschap/

Deel dit monument

Adres

Oudeweg 15, Nuis

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 17:00
zo 15 sep. 13:30 - 17:00
bekijk alle monumenten in
Nuis
Instagram
Hashtag #