Monument

Czaar Peterhuisje Museum

Programma
Za
Zo

Adres

Krimp 23, Zaandam

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00
zo 10 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Activiteiten tijdens de Open Monumentendagen 2023

Het Czaar Peterhuisje is een van de oudste houten huizen van Nederland en een monument in een monument. In dit wereldberoemde huisje logeerde de Russische Tsaar Peter de Grote in 1697. Hij kwam naar Zaandam om het vak van scheepstimmerman te leren. Wil je meer leren over dit bijzondere monument, de scheepsbouw in Zaandam of de Tsaar kom dan langs!

Wanneer: Zaterdag 9 en zondag 10 september 10.00 – 17.00 uur
Kosten: Gratis entree en gratis rondleidingen gedurende de dag
Meer informatie, klik hier.

RESTAURATIE DEMONSTRATIES
Kom aan de slag in de Zaanse houtbouw. Bij het Czaar Peterhuisje Museum (de Krimp 23 in Zaandam) kun je zelf aan de slag met hout, onder begeleiding van docenten en studenten van de opleiding Technicus Hout & Restauratie.

Het Regio College is in 2022 gestart met deze opleiding in samenwerking met restauratiebedrijven.

Tijdens deze opleiding leer je monumenten te restaureren, zowel de buitenbetimmering als het interieur. Kom kijken en maak kennis met het ambacht waar altijd volop werk in te vinden is.

Over het monument
Het Czaar Peterhuisje bestaat uit een houten zeventiende-eeuws woonhuis met een stenen overkapping. Het is een monument in een monument. In 1697 kwam Czaar Peter de Grote naar Zaandam om het vak van scheepstimmerman te leren en tijdens zijn verblijf logeerde hij in dit pandje. In 1818 is het pandje aangekocht door koning Willem I als geschenk voor zijn schoondochter Anna Paulowna. Het museumcomplex werd gebouwd in 1896-1897 naar ontwerp van de Amsterdamse architecten G.B. Salm (1831-1897) en zijn zoon A. Salm (1857-1915). Opdrachtgever was tsaar Nicolaas II wiens vader Alexander III het aan het Krimp gelegen Czaar Peterhuisje in 1886 als geschenk had gekregen van koning Willem III.

Het Czaar Peterhuisje bevat een schat aan herinneringen. Natuurlijk aan het verblijf van tsaar Peter de Grote zelf. In en rondom het Czaar Peterhuisje hangen en staan allerhande memorabilia en curiositeiten. Veel mensen, waaronder Russische tsaren, Nederlandse vorsten en zelfs Napoleon, brachten een bezoek aan het Czaar Peterhuisje. De talloze namen die in de ramen en houten wanden geschreven en gekerfd staan, herinneren daar nog steeds aan.

 

Levend Erfgoed

Deel dit monument

Adres

Krimp 23, Zaandam

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00
zo 10 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Woonhuis
Oorspronkelijke functie:
Woonhuis
Bouwperiode:
1632
Huidige functie:
Museum
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Zaandam