Monument

Monumentale Kerk, Hoofdweg 63, Harkstede

Adres

Hoofdweg 63, Harkstede

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Monumentale kerk, Hoofdweg 63, Harkstede

Dat het dorp Harkstede al zeer vroeg bewoners had werd duidelijk toen een jachtkampje van ongeveer 7000 voor Christus werd opgegraven tussen de Driemerenweg en de NAM-weg, nu het gebied van Meerstad.
Tot de vondsten behoorden onder andere tientallen pijlpunten en fragmenten van slijpstenen. Vuurstenen lagen verspreid rond haardkuilen, waar de pijlpunten gemaakt en gerepareerd werden. In een aantal van deze haardkuilen zijn ook resten van houtskool en hazelnootdoppen gevonden.

Aan de Hoofdweg is de hoge kerk, een icoon in het landschap, duidelijk te zien. De kerktoren stamt uit de middeleeuwen en is in 1657 hersteld.
Oorspronkelijk stond de toren vrij van de oude kerk. Deze oude kerk moet naar het noorden hebben gestaan, maar is geheel verdwenen. In de jaren tussen 1692 en 1700 is tegen de oude toren een nieuwe kerk aangebouwd in voornamelijk gotische stijl. Deze huidige kerk werd gebouwd in opdracht van mr. Henric Piccardt, rechtsgeleerde en bestuurder van de Ommelanden van Groningen. Zijn echtgenote, Anna Elisabeth Rengers, was geboren op de Fraeylemaborg in Slochteren. Boven de ingang aan de westkant van de kerk zijn hun familiewapens nog te zien. (De Picccardtklauw van een adelaar en de roosjes, gescheiden door een balk, van de familie Rengers).
Onder de kerk bevindt zich een grafkelder. Vroeger werden in de kelder de overleden familieleden bijgezet, deze lichamen zijn al lang verdwenen. In de noordelijke grafkelder staan nog drie kisten, die van Anna (overleden in 1704, Henric (overleden in 1712) en een later familielid, de tweejarige Johanna Henderika Piccardt. Zij overleed 80 jaar later. De buitenkant van de kerk is in 2009 gerestaureerd. De restauratie van de binnenkant is in mei van dit jaar afgerond.
Rondleiders vertellen u graag over het leven van Henric Piccardt, hij is vaak op plekken van plezier geweest. Ook willen ze graag de vele bezienswaardigheden in de kerk, in de kelder en in de toren laten zien.

Preekstoel
Bijzonder is de preekstoel in Harkstede. De preekstoel is overgenomen uit de voorgaande kerk, waar hij in 1656 was geplaatst door de schrijnwerker Hendrik Frericks. Het meubel werd kennelijk mooi genoeg gevonden voor plaatsing in de nieuwe kerk, maar het moest daartoe wel worden aangepast aan de nieuwe situatie. De toegangstrap werd in de dikke muur van de gespaarde middeleeuwse toren uitgehakt, zodat de predikant de preekstoel nu van achteren betrad. Jet klankbord onderging een overeenkomstige aanpassing. De omlijsting is pas bij de opstelling in de nieuwe kerk aangebracht. De preekstoel heeft omrankte hoekzuilen, de uiterste panelen zijn rond 1700 verzaagd bij de herplaatsing in de nieuwe kerk. Het klankbord van de preekstoel wordt bekroond met een staande figuur met bijbel en tak.

Het orgel
Dit instrument is in 1695 in opdracht van het echtpaar Piccardt vervaardigd door Arp Schnitger (1648 – 1719). Het orgel moet nog worden gerestaureerd. “Arp Schnitger” zal tijdens Open Monumentendag zelf aanwezig zijn.

De Graankorrel
Naast de kerk staat het kerkelijk gebouw De Graankorrel. Deze is ontworpen door architectenbureau de Zwarte Hond en is in november 2006 in gebruik genomen. Het gebouw is specifiek ontworpen om naast de monumentale kerk te staan en is ontworpen volgens dezelfde principes als de oude kerk. De gevelsteen is van Groninger rode klei. Er zijn sobere versieringen aangebracht.
Meer informatie leest u op www.pknharkstede.nl

 

Wist je dat?

Dit monument is opgenomen in de Fietsroute Open Monumenten Dag 2021 rondom Slochteren. https://route.nl fietsroute 2549024

Deel dit monument

Adres

Hoofdweg 63, Harkstede

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerk
Huidige functie:
Kerk
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Harkstede