Fotograaf: Theo Out
Monument

Hartekamp

Za

Adres

Herenweg 5, Heemstede

Openingstijden

za 9 sep. 10:30 - 15:30

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Het hoofdgebouw is rond 1700 tot stand gekomen. De verschillende eigenaren hebben vele prominente bezoekers ontvangen. Keizer Wilhelm II als balling en ook koningin Juliana en Prins Bernhard hebben De Hartekamp bezocht.

Op de begane grond bevinden zich de centrale hal en een aantal vertrekken. Aan de rechterzijde is de Oudhollandse kamer, met daarachter de Regentenkamer en aan de achterzijde de Spiegelzaal. Aan de linkerzijde is de Gouden Zaal, waarachter de Tuinzaal en de voormalige Balzaal. In het omliggende park bevindt zich een beeld van Linnaeus.

Carolus Linnaeus werkte op De Hartekamp als prefect van de tuinen van 1735 tot 1738. De buste is in 1907 geplaatst bij gelegenheid van de tweehonderdste geboortedag van de wereldberoemde Zweedse botanicus.

Lees meer op de website van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek.

Tijdens deze Open Monumenten Dag is natuurlijk het fraaie hoofdgebouw open, maar er zijn meer activiteiten georganiseerd door bewoners en medewerkers. Zoals verschillende  informatiestands over werken bij Hartekamp Groep of vrijwilliger worden.

 

Deel dit monument

Adres

Herenweg 5, Heemstede

Openingstijden

za 9 sep. 10:30 - 15:30

Achtergrondinformatie

Type monument:
Kasteel of buitenplaats
Oorspronkelijke functie:
Buitenplaats
Architect:
Deels onbekend, George Clifford jr. (1727), J.D. Zocher (rond 1805), J.D. Zocher jr. (rond 1820), J.A.G. van de Steur (verbouwing hoofdhuis, 1902), L.A. Springer (oprijlaan, 1902), H.A.C. Poortman (tuin, 1909), H.C. Berchtenbreiter (verbouwing hoofdhuis, ca. 1920-1925)
Bouwperiode:
17de eeuw, huidige huis en aanleg 1693
Huidige functie:
Kantoor Hartekampgroep
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Heemstede