Monument

De Historische Hoek van de haven van Den Oever

Tijdens Open Monumentendag kunt u meevaren met de historische schepen. Hiervoor dient u vooraf te reserveren.

Adres

Havenkade 3a, Den Oever

In het kort

  • Het Wieringer Skuutje, de Wieringer Aak WR173 en de Wieringer Aak WR4 zijn de drie historische schepen in de Historische Hoek van de haven van Den Oever.

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De Historische Hoek van de Vissershaven van Den Oever ligt bij het uit 1919 daterende peilschaalhuisje (Rijksmonument).

In de Historische Hoek liggen drijvende steigers die speciaal bestemd zijn voor zeilende vissersschepen die als Varend Monument zijn aangemerkt. De steigers bewegen mee met het tij. ’s Zomers zijn de steigers de vaste ligplaatsen van het uit 1840 daterende Wieringer Skuutje WR60 en de Wieringer Aken WR4 ‘Zelden Pas’ en WR173 ‘Twee Gebroeders’

De overige 2 ligplaatsen zijn bestemd voor passanten, zeilende voormalige vissersschepen die bij de Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) zijn ingeschreven als ©Varend Monument. Deze schepen kunnen gratis enkele dagen van de ligplaatsen gebruik maken.

Vóór 1891 waren er geen havens op Wieringen. De meeste schepen werden afgemeerd aan de dijk of een strekdam bij Den Oever en De Haukes.

Ook omdat bij De Haukes de veerboot naar de vaste wal (Van Ewijcksluis) vertrok, kwam hier in 1891 de eerste haven op Wieringen. Den Oever, aan de oostkant van Wieringen, kreeg pas in 1900 een echte haven.

Tot 1924 was Wieringen nog een eiland. Door de Zuiderzeewerken kreeg het in dat jaar een verbinding met het vaste land van Nood-Holland door de aanleg van Amsteldiepdijk of ook wel Korte Afsluitdijk. In 1930 volgde de drooglegging van de Wieringermeer en in 1932 werd de dijk met Friesland gesloten en veranderde de Zuiderzee in IJsselmeer.

Vanwege de open verbinding met de zee is Den Oever een zoutwater haven waar het ongeveer twee keer per dag hoog- en laagwater wordt.

Bij springvloed en opstuwende wind komt het water zo hoog dat de kades onderlopen. In de dijk zit een doorgang naar het dorp, de Coupure, die dan met deuren gesloten wordt.

Deel dit monument

Adres

Havenkade 3a, Den Oever

In het kort

  • Het Wieringer Skuutje, de Wieringer Aak WR173 en de Wieringer Aak WR4 zijn de drie historische schepen in de Historische Hoek van de haven van Den Oever.

Achtergrondinformatie

Type monument:
Openbaar gebouw
bekijk alle monumenten in
Den Oever