Monument

De Lathmer/Zozijn

Programma
Za

Adres

Lathmerweg 5, Wilp

In het kort

  • Museum

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00

Praktische informatie

Het museum en het terrein zijn rolstoeltoegankelijk
Parkeren kan bij het hoofdgebouw

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Historie
De Lathmer heeft een lange en boeiende geschiedenis. De naam Latmere werd voor het eerst in historische documenten vermeld in 1273. Aan het eind van de middeleeuwen werd op deze locatie een omgracht kasteel gebouwd. In de eeuwen die volgden werd het grondgebied uitgebreid tot een uitgestrekt landgoed, met bossen, lanen, pachtboerderijen, visvijvers en een eigen molen. Het kasteel werd eind 18de eeuw gesloopt en vervangen door een landhuis. Rondom dit nieuwe landhuis werd een weelderig landschapspark aangelegd. Helaas brandde dit landhuis in 1911 volledig af. Kort daarna is het huidige landhuis gebouwd. Het ontwerp is geïnspireerd op het oude middeleeuwse kasteel dat hier ooit stond. Rondom het huis heeft de bekende tuinarchitect Leonard A. Springer een fraaie tuin ontworpen, waarvan een klein gedeelte bewaard is gebleven.

Vanaf 1950 werd de Lathmer gehuurd en later gekocht door de Daniël de Brouwerstichting. Zij maakten van het landhuis een tehuis voor zwakzinnige jongens en mannen. Het tehuis werd geleid door de Congregatie van de Broeders Penitenten. Later werd het tehuis overgedragen aan een aparte stichting, die later het huidige Zozijn geworden is. Sinds 1950 is het landgoed ontwikkeld tot een groot zorgcomplex waar diverse soorten zorg en een groot scala aan voorzieningen aangeboden wordt.

Openstelling en museum
In het ‘kasteel’ is sinds kort het museum Zozijn ingericht, waarin het boeiende verhaal van de Lathmer vanaf 1950 verteld en tentoongesteld wordt. Dit museum is op de Open Monumentendag toegankelijk.

Wist je dat?

In de 18de- eeuw woonde het adellijke echtpaar Van Broeckhuysen-Van Lynden op het kasteel. Zij lieten in 1736 de Wilpermolen bouwen. Deze molen bestaat nog steeds en is ook opengesteld op de Open Monumentendag. Op de molen vind je nog de gebeeldhouwde wapensteen van het echtpaar.

Deel dit monument

Adres

Lathmerweg 5, Wilp

In het kort

  • Museum

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00

Praktische informatie

Het museum en het terrein zijn rolstoeltoegankelijk
Parkeren kan bij het hoofdgebouw

Achtergrondinformatie

Type monument:
Kasteel of buitenplaats
Oorspronkelijke functie:
Woonhuis
Architect:
Gebroeders Van Nieukerken
Bouwperiode:
1911-1913
Huidige functie:
Kantoor en museum
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Wilp