Monument

De Lindehoeve

Za
Welkom bij Cavent. Bezoek gratis de locatie en de markt van 10.00 tot 15.00 uur!

Adres

Mookhoek 111, Mookhoek

In het kort

  • Rondleidingen
  • Markt met eigengemaakte producten en eigen geteelde groenten en fruit
  • Kinderactiviteiten

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 15:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De boerderij uit 1905 speelt van oudsher een rol in het unieke Hoeksche Waardse landschap. Veel Mookhoekers hebben er wel een verhaal over. De hoeve werd bewoond door de familie de Vos, de familie Bongers en familie de Lijster voordat Stichting Cavent er zijn intrek nam in 2012.

De grond waarop de Lindehoeve staat was in 1743 al in het bezit van de familie de Vos. Op het perceel stond toen alleen een kleine boerderij met een schuur die door verschillende generaties de Vos werd bewoond. In 1903 maakte die plaats voor nieuwbouw in opdracht van Schilleman de Vos, oprichter van Landbouwbedrijf voorheen Schilleman de Vos. De grote familie met acht zoons en drie dochters exploiteerde 452 hectare land en vele boerderijen. De broers waren vooruitstrevend en deden veel zakenreizen waar goed aan werd verdiend.

Het oude woonhuis werd in 1903 gesloopt en de nieuwe boerderij was klaar in 1905. Er werden twee lindes geplant aan weerszijden van de oprit en een reeks leilindes aan de zuidzijde. Op 16 juli 1917 werd de schuur verwoest door brand. De broers de Vos hadden tijdens hun reizen de schuren in Oost-Europa gezien met hun karakteristieke overkappingen en wisten meteen dat een nieuwe schuur hier op moest lijken. Die schuur, type middenlangsdeel met een mansardedak, was destijds de grootste van Nederland.

Familie de Lijster bewoonde de boerderij als laatste, zij verlieten de Lindehoeve in 2001. Daarna heeft de boerderij zes jaar leeg gestaan voordat woningbouwvereniging HW wonen en Cavent samen in zee gingen. De hele hoeve werd gerestaureerd en ongebouwd tot woonvoorziening met 22 appartementen, dagbesteding en logeerhuis voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. De Lindehoeve is nu al 11 jaar een thuis voor cliënten en bewoners van Cavent.

Levend Erfgoed

Op boerderij de Lindehoeve komen heden en verleden samen. Het thema van dit jaar ‘Levend erfgoed’ is hier goed te zien. Op Open Monumentendag worden er rondleidingen georganiseerd door de bewoners van Cavent Lindehoeve. Daarnaast wordt er door Cavent Dagbesteding een markt georganiseerd, waar prachtige eigen gemaakte producten en verse groenten en fruit verkocht worden tegen zeer schappelijke prijzen. Er zijn diverse presentaties, een aantal leuke kinderactiviteiten en ludieke acties. En voor de inwendige mens wordt gezorgd met lekkernijen en eigen baksels!

Deel dit monument

Adres

Mookhoek 111, Mookhoek

In het kort

  • Rondleidingen
  • Markt met eigengemaakte producten en eigen geteelde groenten en fruit
  • Kinderactiviteiten

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 15:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Boerderij
Oorspronkelijke functie:
Boerderij
Bouwperiode:
1903
Huidige functie:
Woonvoorziening, dagbesteding en logeerhuis
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Mookhoek