Monument

De Oldenhof Vollenhove

Za
De havezate is zaterdag geopend voor publiek dit jaar. Ook bij de theeschenkerij bij de boerderij op het landgoed bent u van harte welkom.

Adres

OppenSwolle 7, Vollenhove

Openingstijden

za 10 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Omstreeks 1635 bouwde Gerhard Sloet de Oldenhof nabij Vollenhove. Naast het hoofdhuis omvat deze historische buitenplaats een historische parkaanleg van rond 1800 en een in 1788 gebouwde boerderij.

Het huis is aan drie kanten omgeven door een gracht en is sinds de bouw een aantal keren fors verbouwd. De kenmerkende uitbouw en de grote ramen aan de westzijde van het hoofdgebouw zijn het resultaat van een verbouwing aan het eind van de 19e eeuw. Eind jaren ‘70 van de 20e eeuw is het hoofdgebouw verbouwd tot appartementen. Daarbij is ook een aantal dichtgemetselde vensteropeningen in de noord- en zuidgevel weer opengebroken.

Het huis en de boerderij worden omgeven door een landgoed van meer dan 20 hectare, met een rijke afwisseling van bos en weiland. De boomgaard herbergt oude fruitrassen.

Het Engelsch Boschje is weer in oude luister hersteld. Dit park in Engelse landschapsstijl uit het einde van de 18-eeuw, is vermoedelijk ontworpen door de landschapsarchitect Blum.

Wist je dat?

1825: Sloet weer eigenaar De adellijke havezate de Oldenhof werd voor 30.000 gulden verkocht aan Anthony Baron Sloet tot Oldruitenborgh. Anthony Sloet (1769-1853) had daarnaast ook Oldruitenborgh in bezit. Hij was zeer vermogend vanwege de erfenis van vader Arend Sloet, die weliswaar met zijn broers moest worden gedeeld, maar zijn inkomsten als (risicodragend!) directeur van de Staatsloterij bedroegen ook ruim 30.000 gulden. Hij woonde in Den Haag, waar hij ook kamerheer van koning Willem I was, maar verbleef bij tijd en wijle ook op Oldruitenborgh. In 1976 werd het landgoed ondergebracht in de Stichting 'Den Oldenhof'.

Deel dit monument

Adres

OppenSwolle 7, Vollenhove

Openingstijden

za 10 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Kasteel of buitenplaats
Oorspronkelijke functie:
Havezathe
Bouwperiode:
1635
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Vollenhove