Monument

De Oude Redschuur

Adres

Rijnmond 200, Katwijk

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Baron van Kattendijke / Limes Bubble Barrier

De Oude Redschuur aan de Rijnmond in Katwijk herkent u aan z’n opvallende blauwwitte strepen op de deuren. Op Monumentendag staat er één van die deuren voor u open om ook een kijkje binnen te nemen.

In de jaren 30 van de vorige eeuw werden de boothuizen van de NZHRM vervangen. De aanleiding was dat er aanpassingen nodig waren omdat de strandreddingboten werden gemoderniseerd, van door paarden voortgetrokken houten roeireddingboten naar door tractoren getrokken gemotoriseerde strandreddingboten. De bouw van de nieuwe boten werd veelal gefinancierd met schenkingen. Baron Huyssen van Kattendijke was de gulle gever voor Katwijk. Aan de boot werd zijn naam gegeven en na de restauratie van de botenloods in 2019 werd ook zijn naam aan de loods verbonden. Deze info komt uit het boekje van Jaap Plokker, uitgebracht in 2019.

Al ruim twintig jaar wordt de loods niet meer als standplaats voor de reddingboot gebruikt. Het KNRM gebouw staat op parkeerterrein Noordduinen. De Oude Redschuur, zoals de “Katukkers” de loods in de volksmond noemen, is sindsdien voor andere doeleinden gebruikt. Van winterverblijf van de garnalenbomschuit “KW88”(een “Pink”, ofwel een kleine bomschuit), tot expositie- en atelierruimte voor kunstenaars, muziek repetities en de stichting Kattekse Culturen. Deze stichting voerde de laatste jaren het beheer, maar draagt deze taak in overleg met de gemeente over aan de stichtingen Coast Busters (van de Limes Bubble Barrier) en Natuurcentrum Katwijk.

U bent van harte welkom op de Rijnmond 200 op zaterdag 9 september tussen van 11.00 – 16.00 uur.

Naast een blik in de redschuur, zijn er vrijwilligers van beide stichtingen die u kunnen informeren over  hetgeen waar zij voor staan. Voor nieuwe vrijwilligers die zich deze dag aanmelden voor Natuurcentrum Katwijk of Coast Busters (monitoring afval vanuit de Bubble Barrier) staat er koffie met een gevulde koek klaar!

www.natuurcentrumkatwijk.nl

www.coastbusters.nl

www.jutterskatwijk.nl

Of vind ons op Facebook

Deel dit monument

Adres

Rijnmond 200, Katwijk

Achtergrondinformatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Botenloods KNRM
Bouwperiode:
1951
bekijk alle monumenten in
Katwijk