Monument

De Oude School

De woning is alleen van buiten te bezichtigen.

Adres

Julianalaan 36, Kaag

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De huidige ‘Oude School’ is gebouwd in 1998 en is een replica van de school op de foto uit 1960, op basis van de techniek van historiserend bouwen. In vroeger eeuwen stond de Hervormde school dicht bij de kerk en/of de pastorie. Toen in 1848 een nieuwe pastorie gebouwd werd had de kerkelijke gemeente geen geld om ook nog eens een nieuwe school te bekostigen. Hier komt bij dat in de Franse tijd de Hervormde school een Openbare school is geworden.

Een zogenaamde ‘gemengde school’, niet alleen zaten de jongens en de meisjes door elkaar, maar ook katholiek en protestant kropen naast elkaar in de banken. De toenmalige gemeente Alkemade wilde niet meewerken aan een nieuwe school. Gelukkig kwam schoolmeester Olfert Sopjes, begonnen in 1815, met een uniek voorstel. Hij bouwde de school op eigen kosten en de gemeente betaalde de huur. De (oude) school doet dienst tot 1916, dan wordt schuin tegenover een nieuwe school gebouwd, de latere jeugdherberg De Trekschuit, thans hotel Orion.

Meer informatie over het Open Monumentendag programma in Kaag en Braassem is te vinden op www.kaagenbraassempromotie.nl.

Wist je dat?

Het eiland Kaag is te bereiken via de autopont (24 uur per dag) vanaf Buitenkaag. Speciaal voor Open Monumentendag 2023 vaart ook de fietspont Kaag-Oud Ade 9 en 10 september van 10 tot 16 uur.

Deel dit monument

Adres

Julianalaan 36, Kaag

Achtergrondinformatie

Type monument:
Woonhuis
Oorspronkelijke functie:
Woonhuis gebouwd naar replica
Bouwperiode:
1998
Huidige functie:
Woonhuis
bekijk alle monumenten in
Kaag