Monument

De Reusch van Schimmert

Programma
Zo

Adres

Bockhofweg 1, Schimmert

Openingstijden

zo 10 sep. 12:00 - 17:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Eten en drinken van zover je kunt kijken! Dat is het grote verhaal dat De Reusch vertelt: het verhaal over onze streek, de producenten die er werken en de producten die daaruit voortkomen. Zo creëert De Reusch bewustzijn door aandacht te vragen voor korte ketens, het delen van kennis, bewust bezig zijn met voedsel én duurzaamheid. Dit laatste werd dan ook bekroond met de nationale Duurzaamheidsprijs tijdens de Open Monumentendag 2022. Kom een kijkje nemen en beleef de Reusch!

De eerste steen van de ‘Reus van Schimmert’, zoals de watertoren in de volksmond wordt genoemd, werd in 1926 gelegd. De toren staat op 170 meter boven NAP en ligt centraal op het plateau van Schimmert, het hoogste punt van Zuid-Limburg. De watertoren werd tot 2014 door Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) gebruikt als drinkwaterreservoir en om voldoende druk op de waterleidingen in de omgeving te zetten.

De bouwmeester van de watertoren in Schimmert was de heer Jos Wielders (1883-1949). Uit historisch materiaal blijkt dat Wielders een belangrijke stempel heeft gedrukt op het bouwen omstreeks het begin van de vorige eeuw en later. Jos Wielders kan worden gezien als een representant van de Amsterdamse School. De ‘Reus van Schimmert’ is ontworpen volgens de principes en opvattingen van deze bouwstijl. De toren is 38 meter hoog en men kan van een uitzicht over Zuid-Limburg genieten door het beklimmen van maar liefst 156 treden. Bij helder weer kan een gebied van ruim duizend vierkante kilometer worden overzien vanuit de uitzichtruimte boven in de toren.

De watertoren, Reus van Schimmert in de volksmond, heeft een nieuwe bestemming. De huidige eigenaren kochten het Rijksmonument in 2015 van de WML om te zorgen dat de watertoren behouden blijft voor Schimmert. Streekproducten zover je kunt kijken, dat is de slogan waarmee producten in een straal van 46 kilometer op allerlei manieren gepromoot worden. Alle kennis wordt gedeeld en je kan proeven, ruiken, bakken, kopen en eten van al die heerlijkheden.

Levend Erfgoed

Beleef de Reusch! Het programma vind je hier.

Deel dit monument

Adres

Bockhofweg 1, Schimmert

Openingstijden

zo 10 sep. 12:00 - 17:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
watertoren
Architect:
Jos Wielders
Bouwperiode:
1926
Huidige functie:
Horeca, brouwerij
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Schimmert