Monument

De Reus van Schimmert

De eerste steen van de ‘Reus van Schimmert’, zoals de watertoren in de volksmond wordt genoemd, werd in 1926 gelegd. De toren staat op 170 meter boven NAP en ligt centraal op het plateau van Schimmert, het hoogste punt van Zuid-Limburg. De watertoren werd tot 2014 door Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) gebruikt als drinkwaterreservoir en om voldoende druk op de waterlei-dingen in de omgeving te zetten.

Nu is de watertoren eigendom van Nico en Janet Eurelings uit Schimmert. Zij kochten het Rijksmonument in 2015 van de WML om te zorgen dat de watertoren behouden blijft voor Schimmert.

De bouwmeester van de watertoren in Schimmert was de heer Jos Wielders (1883-1949). Uit historisch materiaal blijkt dat Wielders een belangrijke stempel heeft gedrukt op het bouwen omstreeks het begin van de vorige eeuw en later. Jos Wielders kan worden gezien als een representant van de Am-sterdamse School.

De ‘Reus van Schimmert’ is ontworpen volgens de principes en opvattingen van deze bouwstijl. De toren is 38 meter hoog en men kan van een uitzicht over Zuid-Limburg genieten door het beklimmen van maar liefst 156 treden. Bij helder weer kan een gebied van ruim duizend vierkante kilometer worden overzien vanuit de uitzichtruimte boven in de toren. De inhoud van het betonnen reservoir bedraagt 1.150 kubieke meter (1.150.000 liter), is 7,90 meter diep en heeft een doorsnede van 13,5 meter.

In verband met de strenge voorschriften werd in het verleden het bezoek in de watertoren zoveel mogelijk beperkt. Af en toe mochten bezoekers nog wel eens naar binnen en naar boven, zoals tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag. Alle ruimtes in de toren zijn toegankelijk voor het publiek.

De watertoren, Reus van Schimmert in de volksmond, krijgt een nieuwe bestemming.

Streekproducten zover je kunt kijken, dat is de slogan waarmee producten in een straal van 46 kilometer op allerlei manieren gepromoot worden. Alle kennis wordt gedeeld en je kan proeven, ruiken, bakken, kopen en eten van al die heerlijkheden.

Hoe de watertoren er over ongeveer een jaar van binnen uit gaat zien? Daar krijgt u tekst en uitleg over tijdens de landelijke Open Monumentendag.

 

 

 

Deel dit monument

Adres

Bockhofweg 3, Schimmert
bekijk alle monumenten in
Schimmert
Instagram
Hashtag #