Monument

De Sluis en het Sluiswachtershuis

Adres

Sluisplein 10, Leidschendam

Achtergrond informatie uitklap icoon

Een karakteristiek beeld met twee ophaalbruggen, sluiswerken met lantaarnpalen en sluiswachterswoning.

Sluiswachterskantoor bestaande uit één bouwlaag op L-vormige plattegrond onder haaks op elkaar geplaatste zadeldaken met leien in Rijndekking. De noklijn van de korte vleugel ligt iets lager dan die van de lange vleugel. In de oksel van beide vleugels een halfronde uitbouw met ingangspartij onder een zinken helmdak. Tegen het midden van de westgevel eveneens een halfronde uitbouw met ingangspartij.

Het pand is opgetrokken in rode baksteen boven een hoge plint van hardstenen rusticablokken. De gevels zijn rijk gedecoreerd met natuurstenen waterslaglijsten, hoekblokken, consoles, wapenschilden, pilasters, tableaus en kopornamenten. De hoge in- en uitzwenkende geveltoppen van de kopgevels zijn voorzien van natuurstenen pinakels en voluutornamenten, de tuit wordt afgesloten door een fronton.

Op de begane grond overwegend kruisvensters en in de geveltoppen houten luiken onder rondbogen. Boven de kleine vensters rollagen. De hoofdentree bevindt zich in het risaliet met topgevel aan de Delftsekade (zuidgevel). In totaal vijf dakkapellen onder zinken kapjes. Op de nok van de hoofdvleugel een gemetselde schoorsteen. Op een tableau in de voorgevel de geschiedenis van het sluiscomplex.

Het sluiswachterskantoor is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als functioneel onderdeel van het negentiende eeuwse sluiscomplex van Leidschendam. Het sluiswachterskantoor is tevens van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de zeer rijk geornamenteerde Neo-Hollandse Renaissancestijl. Voorts is de sluiswachterswoning in hoge mate van stedebouwkundig belang vanwege de ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen en bezit de sluiswachterswoning situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging in het beschermde dorpsgezicht van Leidschendam.
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Deel dit monument

Adres

Sluisplein 10, Leidschendam

Achtergrond informatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
bekijk alle monumenten in
Leidschendam
Instagram
Hashtag #