Monument

Gebouw de Vereeniging / Vrijmetselaars loge

Za
Zo

Adres

Oude Enghweg 19, Hilversum

Openingstijden

za 11 sep. 10:00 - 18:00
zo 12 sep. 13:00 - 18:00
Reserveren...

Achtergrond informatie uitklap icoon

Aan het einde van de negentiende eeuw was er in Hilversum een tekort aan ruimte waar culturele en vrijzinnige verenigingen activiteiten konden laten plaatsvinden. A. Salm kreeg de opdracht om een verenigingsgebouw te ontwerpen waar verschillende verenigingen lokalen konden huren. Vader en zoon Salm ontwierpen een gebouw met Jugendstil kenmerken dat in 1905 gereed kwam. Loge ‘De Gooische Broederschap’ huurde vanaf het begin een ruimte waar zij twee wekelijks bijeen konden komen en de grote zaal waar twee keer per jaar het inwijdingsritueel kon plaatsvinden. Tegenwoordig zijn drie loges in De Vereeniging werkzaam: ‘De Gooische Broederschap’, ‘Opgang’ en ‘Wolfgang Amadeus Mozart’.

Tijdens Open Monumentendag is De Vereeniging beide dagen geopend. In de kleine zaal zal een expositie van de in 2015 overleden Hilversumse Schilder Erik Pott (geboren in Den Haag op 2 maart 1952) te zien zijn. Erik Pott studeerde van 1970 tot 1975 aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort. In 1983 won hij de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. Zijn werk bevindt zich in collecties in binnen-en buiteland.

De werken van Erik bestaan meestal uit dezelfde elementen. Een menselijk hoofd, geabstraheerd, waarvan de contouren grotendeels opgaan in de achtergrond. In zijn schilderijen bevindt de ruimte zich binnen in het hoofd. “Die binnenruimte schilder ik al mijn hele leven”, zegt Erik.

Erik overleed in 2015 aan een hartstilstand.

Voor actueel programma en informatie over aanmelden zie:Dudok Architectuur Centrum

Mijn monument is jouw monument

Deel dit monument

Adres

Oude Enghweg 19, Hilversum

Openingstijden

za 11 sep. 10:00 - 18:00
zo 12 sep. 13:00 - 18:00
Reserveren

Achtergrond informatie

Type monument:
Monument van ontspanning
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Hilversum
Instagram
Hashtag #OMD2021 OMDHsum