Monument

Dekkermolen

Dit monument is niet te betreden en altijd vanaf de straat te bekijken.

Adres

Van Klaverweijdeweg 25, Hoogmade

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Deze kleine wipmolen werd omstreeks 1909 gebouwd om een cirkelzaag aan te drijven in het molenmakersbedrijf van Jan Dekker. Na opheffing van de firma Dekker werd het molentje in 1975 verplaatst naar een molenmakerij in Rijnsaterwoude.

In 2009 werd de Dekkermolen opnieuw overgeplaatst, ditmaal naar molenmakerij Verbij in Hoogmade. Hier staat de molen op een van de bedrijfsgebouwen en drijft een generator aan. De Dekkermolen is de enige molen in Kaag en Braassem die niet als poldermolen fungeert.

 

“Verdekkert”

De molen is door Jan Dekker ontworpen en gebouwd en voorzien van wieken met Oud Hollands tuig. Zijn zoon Adriaan Dekker heeft de molen “Verdekkert”  dit is dat de tuigage van de molen is verbeterd naar een door aluminium platen gestroomlijnde wiekvorm en zichtbaar aan de aluminium platen die nu aan de wieken zijn aangebracht. Dit was een uitvinding van Adriaan Dekker die ingenieur, uitvinder en adviseur voor veel waterschappen was.

Molenmakerij Verbij heeft van de familie Dekker vernomen dat de molen in de oorlog werd gebruikt om door middel van een dynamo, accu’s op te laden die ze dan voor verlichting konden gebruiken. Er is een boek geschreven over de familie Dekker, waarin de Dekkermolen ook uitgebreid wordt behandeld.

Meer informatie over de Dekkermolen is te vinden in de Molendatabase.

Meer informatie over het Open Monumentendag programma in Kaag en Braassem is te vinden op www.kaagenbraassempromotie.nl.

Deel dit monument

Adres

Van Klaverweijdeweg 25, Hoogmade

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrondinformatie

Type monument:
Molen
Oorspronkelijke functie:
Aandrijving cirkelzaag
Architect:
Jan Dekker
Bouwperiode:
1909
Huidige functie:
Aandrijving generator
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Hoogmade