Monument

Dijkmagazijn

Op zaterdag en zondag zijn de deuren van het dijkmagazijn voor u geopend. Er zijn korte presentaties over de geschiedenis maar ook over de toekomstplannen voor het dijkmagazijn. Kom gerust langs!

Adres

Noorderdijkweg 244nabij, Wieringerwerf

Achtergrondinformatie uitklap icoon

In de gemeente Hollands Kroon staan twee dijkmagazijnen op de Noorderdijk aan de rand van het IJsselmeer. Het zijn unieke objecten in een landschap dat gevormd is door actief watermanagement. De dijken langs het IJsselmeer vertellen het verhaal van de polder en de beschutting tegen het water. De dijkmagazijnen speelden hierin een belangrijke rol. Er werden zandzakken en ander gereedschap opgeslagen voor het geval er (nood) werkzaamheden aan de dijk moest worden uitgevoerd. Tegenwoordig hebben de dijkmagazijnen geen functie meer.

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is in 2020 op zoek gegaan naar een geschikte herbestemming van de dijkmagazijnen. Het plan van ‘Culture Matters’ is door de jury als winnende plan gekozen.

Culture Matters gaat zich over in totaal 3 dijkmagazijnen aan de Noord-Hollandse IJsselmeerkust ontfermen en twee magazijnen restaureren en transformeren tot duurzame, zelfvoorzienende guesthouses en één (water)educatiehuis.

Tijdens de open monumentendag presenteert Marlies Buurman van Culture Matters de plannen voor de dijkmagazijnen met een kleine expositie in het magazijn.
Omdat duurzaamheid, circulariteit en de transitie-opgaven een grote rol in haar plan spelen heeft ze ontwerpster Merel Karhof uitgenodigd om op zaterdag 10 september bij het dijkmagazijn haar Wind Knitting Factory te presenteren waarmee ze sjaals op de wind breit en aantoont wat je kunt produceren met de alom aanwezige wind. Op de bijgevoegde foto is ontwerpster Merel Karhof te zien, foto gemaakt door Charlotte Visser.

Lees meer over het plan van Culture Matters voor de dijkmagazijnen en de Wind Knitting Factory van Merel Karhof op: https://culture-matters.nl/dijk

Deel dit monument

Adres

Noorderdijkweg 244nabij, Wieringerwerf

Achtergrondinformatie

Type monument:
Verdedigingswerk
Oorspronkelijke functie:
Dijkmagazijn
bekijk alle monumenten in
Wieringerwerf