Monument

Doopsgezinde Vermaning (Het Nieuwe Huys)

Adres

Westzijde 80, Zaandam

Achtergrond informatie uitklap icoon

De Nieuwe Huys Concerten zijn genoemd naar het gebouw uit 1687, later bekend geworden als de Doopsgezinde Vermaning. Dit eenvoudige, sfeervolle houten kerkgebouw heeft een prachtige akoestiek, die ideaal is voor kleine instrumentaal/vocale bezettingen. De doopsgezinde vermaning uit 1687 is voor iedereen toegankelijk en er is een rolstoel-ingang. Doopsgezinden waren tot 1581 vervolgd. Pas daarna konden ze in een gebouw samenkomen, dat er niet kerkachtig mocht uitzien. Scheepstimmerlieden bouwden deze Vermaning: ‘Het Nieuwe Huys’. Je kunt het binnen zien aan het dak: het is een omgekeerde scheepsromp.

In 1712 kwam Tsaar Peter weer in Zaandam en logeerde bij Cornelis Kalf, een rijke koopman. Peter kwam met hem binnen en vroeg hoe men preekte. Cornelis vertelde het slot: ‘Denk wel, spreek wel, doe wel, in ontzag voor de Heer, Amen’. Peter verstond dit en vond het ‘de beste preek ooit’.
Er was eerst geen orgel, men had ‘voorzangers’. In 1784 kwam dit orgel. Vooral in de 19e eeuw werden veel doopsgezinden vrijzinnig. Zij mogen zelf verwoorden wat zij geloven als zij maar de geloofsopvatting van de ander respecteren.

Binnen laat het Gemeentearchief van Zaanstad weer de ‘Westzijde-rol’ zien. Dat is een 8,5 meter lange tekening, gemaakt rond 1780, van de bebouwing aan de Zaankant van de Westzijde. Ook deze Vermaning en het koopmanshuis van Calff staan erop. De Vereniging Historisch Zaandam makte een vergelijkbare tekening van de huidige situatie, die ook te bewonderen is.

Verder is er een kleine tentoonstelling over de doopsgezinden. In de aanbouw ‘Verrassing aan de Zaan’ zijn drankjes en maaltijden verkrijgbaar (voor eigen rekening).

Een paar jaar geleden is het bijgebouw, de Vertoeving, na sloop geheel opnieuw neergezet. Het nieuwe gebouw is energieneutraal, voorzien van een moderne inrichting en kijkt via een aangenaam terras uit op de Zaan. Je kunt er genieten van uitstekende koffie, maaltijden, bier en wijn. Meer informatie vind je op: www.verrassingaandezaan.nl

Deel dit monument

Adres

Westzijde 80, Zaandam

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerk
Bouwperiode:
1687
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Zaandam