Monument

Dorpskerk in Zuidlaren

Adres

Kerkbrink 3, Zuidlaren

Achtergrond informatie uitklap icoon

De Dorpskerk is een eenbeukige kerk gelegen aan de Kerkbrink in de Drentse plaats Zuidlaren.

Het oudste deel van de Dorpskerk, het schip, werd in de loop van de 13e eeuw gebouwd. Vervolgens werd rond 1300 de toren gebouwd, die in de 15e eeuw verder werd verhoogd. Het driezijdig gesloten gotische koor dateert uit de 15e eeuw. In die periode werd het oude romaanse koor afgebroken en werd het schip verlengd. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd de kerk beschadigd. Na deze oorlog werd de schade hersteld. Latere restauraties vonden plaats in 1674 en in de jaren 1972 t/m 1974.

In de kerk staan herenbanken van de families Van Selbach, De Drews en Van Heiden. in de kerk hangt een memoriewapenvan de in 1776 overleden drost van Drenthe, Alexander Carel van Heiden, bewoner van de nabij de kerk gelegen havezate Laarwoud. Het orgel werd in 1859 door de orgelbouwer Petrus van Oeckelen in de kerk geplaatst. Dit orgel was afkomstig uit de kerk van Beusichem en gebouwd door Abraham Meere en uitgebreid door A.A. Kuerten. De preekstoel werd in 1675 vervaardigd door Dirck Jans Bijmolt.

Zowel de kerk als de toren werden in 1965 ingeschreven als rijksmonument in het monumentenregister. (bron: Wikipedia)

De Dorpskerk is net als in voorgaande jaren op Open Monumentendag open op zaterdag 10 september van 10.00 tot 16.00 uur. Bezoekers worden ontvangen door gastvrouwen/heren die desgewenst graag iets vertellen over de geschiedenis van de Kerk en de ontwikkeling van het geloofsleven in Zuidlaren vanaf de bouw van de Kerk omstreeks 1260 tot heden.

Op Open Monumentendag kunt u voor het laatst de expositie van vliegers uit verschillende delen van de wereld bekijken. Een van de leden van de Dorpskerkgemeente doet mee aan de landelijke vliegerwedstrijden en hij is ’s middags aanwezig om te vertellen over zijn hobby. Wellicht  dat hij met belangstellenden ook nog vliegers gaat maken.  Ook mogen we ’s middags weer het vrouwenkoor Eigenwijs uit Zuidlaarderveen begroeten dat hiermee de opening van een nieuw koorseizoen markeert.

 

Tenslotte is het de bedoeling dat in de middag het vrouwenkoor uit Kiel-Windeweer een paar keer een kort optreden verzorgt. Dat laatste is afhankelijk van de dan geldende Corona-maatregelen.

Wist je dat?

Het oudste deel van het kerkgebouw dateert van ca 1264. De kerk is in de jaren '70 van de vorige eeuw gerestaureerd en in 2004 is het interieur grondig opgeknapt.

Deel dit monument

Adres

Kerkbrink 3, Zuidlaren

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerk
Bouwperiode:
Romaans (11e eeuw), Gotisch (15e eeuw)
Huidige functie:
Kerk
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Zuidlaren