Monument

Dorpskerk

Programma
Za

Adres

Kerkebuurt 16, Opperdoes

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

15

Naam: Dorpskerk van Opperdoes

Adres: Kerkebuurt 16, 1674 ND Opperdoes

Website: www.dorpskerkopperdoes.nl

Status: Rijksmonument

Tentoonstelling: Schilderijen van Lidy Swier

Activiteit: Fijtje Groot-Portengen vertelt een middeleeuws verhaal waarin de kerk een rol speelt om 11, 13 en 15 uur. Promotie van de Opperdoezer Ronde.

De laatgotische dorpskerk in Opperdoes is vermoedelijk herbouwd na plundering van het dorp door Grote Pier in 1517. Het kerkinterieur bevat onder andere een rijkversierde preekstoel uit 1688 en verschillende onderdelen uit de 18e eeuw waaronder een gerestaureerd tekstbord, gerestaureerd orgel en een fraai doophek.

Het kerkgebouw is eigendom van Stichting Dorpskerk van Opperdoes en Almersdorp en heeft tegenwoordig voornamelijk een culturele en sociaal-maatschappelijke functie. Daarnaast stimuleert de stichting de religieuze functie van het monument. Het gebouw is bijzonder geschikt voor uitvaarten en kerkelijk of burgerlijk huwelijk. Op het terras naast de kerk kunt u genieten van koffie, thee of frisdrank met Opperdoezer jodekoek.

 

De Opperdoezer Ronde

Bij het thema Levend Erfgoed mag natuurlijk de Opperdoezer Ronde niet ontbreken. Het aardappelras dat uitsluitend rond ons dorp Opperdoes wordt verbouwd. Het ras gedijt het beste op de wat hoger gelegen zavel-rijke gronden in dit deel van Noord-Holland.

De Opperdoezer Ronde is sinds 1996 een beschermde oorsprongsbenaming. De delicatesse bevat veel vitamines en hoogwaardige eiwitten. Doordat de aardappel vastkokend is, is deze zowel geschikt voor koken als bakken, en wordt in gekookte vorm veelal met gesmolten boter geserveerd. De kenmerkende smaak moet je geproefd hebben!

Tijdens de Monumentendag kunt u van alles te weten komen over deze Opperdoezer Ronde.

Als u onze monumentale Dorpskerk bezoekt is daar tevens ons ‘erfgoed’ te vinden. Informatie over onze aardappel maar ook de mogelijkheid om ze te kopen.

We heten u van harte welkom!

 

Deel dit monument

Adres

Kerkebuurt 16, Opperdoes

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Opperdoes