Monument

Dorpskerk (ook wel Peperbus genoemd)

Programma
Za

Adres

Delftsekade 7, Leidschendam

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

De architect van deze Nederlands Hervormde (thans Protestantse Kerk Nederland) dorpskerk was Arent van ‘s-Gravenzande, stadsbouwmeester van Leiden. Hij bouwde in de stijl van het Hollands classisisme.

Deze oudste kerk van Leidschendam werd in 1653 in gebruik genomen. Vele verbouwingen zijn daarna gevolgd. Oorspronkelijk had de kerk een halfrond achtkantig koepeldak en een klokkenstoel. Na de grote brand in 1693 vond een herbouw plaats in ongeveer dezelfde stijl, volgens ontwerp van de Leidse bouwmeester Jacob Roman. Uit deze periode stamt het interieur van de kerk zoals de herenbank en de eiken preekstoel. Het houtsnijwerk van de preekstoel staat voor geloof (bijbel), hoop (anker), gerechtigheid (zwaarden), standvastigheid (zuilkanon) en het alziend oog (oog).
De kerk kreeg haar huidige uiterlijk in 1865 toen het ronde koepeldak werd vervangen door een spitse achtkantige toren en de rijk versierde ingang vervangen werd door een eenvoudig portaal. Ook werd een gevel gedeeltelijk gepleisterd. De klok uit 1685 en een mechanisch torenuurwerk van De Peperbus uit 1891 zijn evenals de kerk (rijks)monumenten.

Levend Erfgoed

Deel dit monument

Adres

Delftsekade 7, Leidschendam

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Leidschendam