Fotograaf: foto Nico Holdermans
Monument

Dorpskerk

Programma
Za
1 activiteit
Zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur is er in en om de Dorpskerk veel te doen. Zo worden er in de eeuwenoude kerk rondleidingen gegeven, wordt het orgel bespeeld en is er een uitgebreide expositie over de kerk. Verder kan de Oudheidskamer bezocht worden en een vaartocht met een historisch schip gemaakt worden.

Adres

Kalverstraat 1, Ouderkerk aan den IJssel

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De Dorpskerk van Ouderkerk aan den IJssel is een van de oudste kerken van Zuid-Holland. De oudste delen dateren uit de 12e, mogelijk 11e eeuw. Tijdens de de Hoekse en Kabeljauwse twisten werd de kerk in 1425 verwoest. De kerk werd als kruiskerk herbouwd.
In de kerk bevindt zich o.a. 17e-eeuws meubilair met fraai houtsnijwerk en 17e-eeuws koperwerk. Andere bezienswaardigheden zijn de eeuwenoude grafzerken en het praalgraf van de familie Van Nassau-Lalecq.
In het praalgraf zijn nazaten van Lodewijk van Nassau, een bastaardzoon van Prins Maurits, bijgezet. Er liggen waarschijnlijk 37 personen in de grafkelder.
Het historische Kam-orgel (1854) is een van de meest originele en meest complete exemplaren van orgelbouwer Willem Hendrik Kam. Organisten van naam uit binnen- en buitenland hebben zich lovend over het orgel uitgelaten.

De kerk kan bezichtigd worden en er is nogal wat te zien: het fraaie praalgraf van de familie Van Nassau-Lalecq (nazaten van prins Maurits), het 17e-eeuwse meubilair met prachtig koper- en houtsnijwerk, de eeuwenoude grafzerken enz. Er worden doorlopend rondleidingen gegeven.

In de kerk wordt een uitgebreide expositie gehouden over de kerk, de beide grafkelders, het orgel en het busongeluk van 20 november 1941. Het tentoongestelde bestaat uit foto’s, schilderijen, archiefmaterialen en oude voorwerpen. Daarbij zal uniek materiaal te zien zijn over de drie kinderen van ds. J.G. Woelderink die bij het busongeluk omkwamen. Ook de bijzondere video-opnamen die door Nico Holdermans in het praalgraf gemaakt zijn, maken deel uit van de expositie.

Het Kam-orgel wordt de hele dag bespeeld door diverse organisten. Belangstellenden kunnen op de orgelgalerij kijken.

Ook het carillon wordt bespeeld en wel van 9.30 tot 10.00 uur door beiaardier Henk Vermeulen.

De kerktoren kan onder leiding van gidsen in kleine groepjes beklommen worden. Daarbij wordt er op nummer gewerkt.

Verder is er in de vlakbij de Dorpskerk gelegen Oudheidskamer (Dorpsstraat 19, ‘d’Ouwe Backery’) een expositie te zien over ‘25 jaar Historische Vereniging Ouderkerck op d’IJssel’. In hetzelfde pand houdt de Stichting Archeologie Krimpenerwaard (SAK), die sinds enige tijd in ‘d’Ouwe Backery’ haar atelier heeft, een expositie over haar werkzaamheden en bodemvondsten.

Wie van varen houdt, kan een tocht maken met historische schepen over de IJssel. Een flyer met vertrektijden en aanlegplaatsen is op Open Monumentendag onder andere in de Oudheidskamer te krijgen.

Levend Erfgoed

De rijke geschiedenis wordt hier weer levend

Wist je dat?

In 1753 werd er gestart met de bouw van het praalgraf in opdracht van graaf Willem Maurits, heer van Ouderkerk en Woudenberg. In 1757 was het praalgraf gereed. Willem Maurits zelf heeft het resultaat nooit gezien, omdat hij op 8 juni 1753, kort na de start van de werkzaamheden, stierf. Het meest opvallende in de grafkelder is de kist van Willem Maurits. Op de bovenkant is in lood een harnas van een ridder aangebracht. Het harnas is een natuurgetrouwe weergave van een echt harnas.

Deel dit monument

Adres

Kalverstraat 1, Ouderkerk aan den IJssel

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerkdiensten
Architect:
Niet bekend
Bouwperiode:
Begin 12e eeuw
Huidige functie:
Kerkdiensten, concerten, rondleidingen
Monument status:
Rijksmonument

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Ouderkerk aan den IJssel