Monument

Dorpskerk Twello

Adres

Dorpsstraat 10, Twello

In het kort

  • Middeleeuwse dorpskerk
  • Fascinerende muurschilderingen
  • Kunstvoorwerpen uit diverse tijdsperioden

Praktische informatie

Parkeren kan bij de kerk

Achtergrondinformatie uitklap icoon

In 1298 werd, voor zover bekend, voor het eerst de naam ‘Twentlo’ (Twello) in de historische geschriften vermeld. In dat jaar werd de hier aanwezige kapel verheven tot parochiekerk. Dit betekent dat hier al ver vóór dat jaartal een gehuchtje met een kapelletje bestond. De kerk werd gewijd aan Maria en is in latere eeuwen uitgebreid.

In 1522 werd een deel van de kerk door brand verwoest, tijdens een oorlog tussen de stad Deventer en hertog Karel van Gelre. Achttien boeren, die hun toevlucht namen in de kerk, kwamen hierbij om het leven. De kap van de kerk is na de brand herbouwd en vervolgens werd het gewelf in 1542 door schilder Ewolt van Delft van fraaie schilderingen voorzien. Deze kunt u bewonderen in de kerk, net zoals het laat-gotische dooptvont uit de 15de eeuw. Ook ziet u een eikenhouten preekstoel uit 1771 en grafzerken van oude adellijke families.

De 3 jongere kunstwerken in de kerk zijn de veelkleurige glazen ‘verenigingsboom’ – ter gelegenheid van de vereniging van de Hervormde en Gereformeerde gemeente tot de huidige Protestantse Kerk Twello – en 2 gebrandschilderde glas in lood ramen van de uit Twello afkomstige (in 1975 overleden) kunstenaar Jan Ooms.

Het orgel dateert uit 1819 en is daarmee het oudste monumentale orgel van de gemeente Voorst. Het is gebouwd door de Utrechtse orgelbouwer Abraham Meere.

Deel dit monument

Adres

Dorpsstraat 10, Twello

In het kort

  • Middeleeuwse dorpskerk
  • Fascinerende muurschilderingen
  • Kunstvoorwerpen uit diverse tijdsperioden

Praktische informatie

Parkeren kan bij de kerk

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerk
Bouwperiode:
1400-1500
Huidige functie:
Kerk
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Twello