Monument

Douanehuisje

Za
Zo

Adres

Govert van Wijnkade 52, Maassluis

Openingstijden

za 11 sep. 11:00 - 17:00
zo 12 sep. 11:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Het douanehuisje van Maassluis heeft de tand des tijds doorstaan. Eens werden er schepen ‘in- en uitgeklaard’ en werden het Scheur en de Nieuwe Waterweg in de gaten gehouden vanuit een zeer gunstige positie op het havenhoofd.  De papieren van schepen die naar de Rotterdamse haven op weg waren werden gecontroleerd.

Uitkijkpost Douane en havenmeester

De douane had er een goede uitkijkpost. Dit Douanehuisje, gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw heeft verschillende bestemmingen gehad. De overige douanehuisjes waren van hout. Daarvan is er één overgebleven; dat staat op de Parkkade in Rotterdam. In een later stadium werd het Douanehuisje in Maassluis gebruikt door de havenmeester. De bankjes bij het huisje vormt een ontmoetingsplek voor o.a. ‘hangouderen’. Zoals iedere stad die ‘iets heeft met water’ heeft  Maassluis natuurlijk ook recht op een ‘leugenbankje’. Maar ook voorbijgangers kunnen er genieten van het heerlijke uitzicht over het water.

Exposities in het Douanehuisje

Tegenwoordig worden in het Douanehuisje bijzondere exposities, demonstraties of andere activiteiten georganiseerd. Sinds een aantal jaren stelt de gemeente Maassluis het intieme gebouwtje namelijk ter beschikking van kunstenaars en culturele organisaties.

Deel dit monument

Adres

Govert van Wijnkade 52, Maassluis

Openingstijden

za 11 sep. 11:00 - 17:00
zo 12 sep. 11:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Openbaar gebouw
Oorspronkelijke functie:
Douanehuisje aan de Waterweg
Huidige functie:
Expositieruimte voor kunstenaars
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Maassluis
Instagram
Hashtag #