Monument

Elektriciteitscentrale Veenhuizen

Draaidemonstraties van de oude motoren vinden plaats op beide dagen tussen 12.00 en 16.00

Adres

Oude Gracht 8A, Veenhuizen

Achtergrond informatie uitklap icoon

In november 1912 kwam de “Elektrische Centrale” in Veenhuizen gereed en werd in werking gesteld, zodoende kon er ook met slecht weer in de werkplaatsen bij kunstlicht gewerkt worden.

In de centrale werd turf in een turfgasgenerator vergast en leverde op die manier het gas voor de twee zuiggasmotoren van het merk Crossley. Deze motoren dreven generatoren aan en leverden in eerste instantie alleen stroom voor de zagerij en de houtbewerkingsmachines van de meubelmakerij van het tweede gesticht.

De turfgasmotor was in die tijd een staaltje van technisch vernuft en had veel bekijks. Onder de geïnteresseerden die de centrale bezochten waren hoogwaardigheidsbekleders als Prins Hendrik en de Groningse fabrikant Scholten. De meubelmakerij leverde in 1913 door de moderne turfenergie al 11.000 gulden meer op dan het jaar daarvoor.

Nu, 110 jaar later, wordt de Elektriciteitscentrale door een groep van tien vrijwilligers nog steeds in bedrijf gehouden en worden er regelmatig draaidemonstraties met de machines gegeven. De opgewekte stroom wordt nu intern gebruikt voor verlichting van de machinekamer.

Deel dit monument

Adres

Oude Gracht 8A, Veenhuizen

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
elektriciteitscentrale
Architect:
W.C. Metzelaar
Bouwperiode:
1912, uitgebreid in 1919
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Veenhuizen