Monument

Elisabeth Weeshuis

Programma
Za
Zo
1 activiteit

Adres

Herenstraat 29, Culemborg

Openingstijden

za 10 sep. 12:00 - 17:00
zo 11 sep. 12:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Het Elisabeth Weeshuis is tussen 1557 en 1560 uit een legaat van gravin Elisabeth gebouwd. Het complex bestaat uit twee ongeveer haakse vleugels en een kapel, toegankelijk door een poort in het pand Herenstraat 29-31.

Aan de westzijde de langgerekte meisjesvleugel, waaronder een monumentale, tweenbeukige kelder met bakstenen zuilen en kruisgewelven die op bakstenen kolonnetjes rusten, waarvan enkele gebeeldhouwde kraagstenen hebben. Van de zaal hierboven is het zuidelijk deel in 1800 als regentenkamer afgescheiden. Hierin een schouw met stucwerk van de Italiaan F.M. Beretta. Op de verdieping en in de keuken gesneden sleutelstukken. In de oostgevel een gebeeldhouwde wapensteen met renaissanceomlijsting, gepolychromeerd. Aan de noordzijde de jongensvleugel, die tevens tot verblijf van de geestelijke verzorgers diende. De zuidgevel hiervan heeft vensters met geprofileerde korfbogen en een deur met gesneden bovenlicht (1801).

Haaks op de jongensvleugel aan de oostzijde de smalle kapel met natuurstenen ingangsomlijsting en vensters met korfbogen. Het complex bezit zadeldaken, waarvan de eindgevels schoorstenen met windkappen hebben. De westvleugel wordt gedekt door een dubbel zadeldak met zakgoot, aansluitend tegen dubbele topgevels.

Het poortgebouw aan de Herenstraat wordt bekroond door een zadeldak, heeft aan de voorzijde een poortomlijsting met geblokte pilasters en siervazen (1782-1785), aan de achterzijde twee vensters in korfboognissen boven de doorgang en inwendig op de verdieping een kruisribgewelf en natuurstenen kraagstenen. Fragmenten van een 16e-eeuwse schouw tegen de noordwand.

Deel dit monument

Adres

Herenstraat 29, Culemborg

Openingstijden

za 10 sep. 12:00 - 17:00
zo 11 sep. 12:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Woonhuis
Oorspronkelijke functie:
Weeshuis
Huidige functie:
Museum
Monument status:
Rijksmonument

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Culemborg