Monument

Erasmus college

Adres

van Doornenplantsoen 31, Zoetermeer

In het kort

  • Rondleiding

Achtergrond informatie uitklap icoon

Bij een nieuwe stad horen ook nieuwe scholen. Daarom werd aan de noordkant van de wijk Palenstein een zone voor middelbare scholen gepland. In de jaren zeventig verrezen hier vier scholen: een lagere technische school, een landbouwhuisschool, een mavo en een school voor Havo en VWO, het Erasmus College. Het schoolgebouw werd in de jaren 1972-1975 ontworpen door het beroemde architectenbureau Van den Broek en Bakema uit Rotterdam en in 1976 gebouwd. Bij het ontwerp is uitgegaan van een paviljoenachtige opzet met drie hoofdvolumes voor de aula, de gymzalen en de leslokalen. De gebouwen worden op de eerste verdieping met elkaar verbonden door middel van luchtbruggen.

Van de Broek en Bakema zijn bekend van hun ontwerpen van de Lijnbaan in Rotterdam en de Aula van de Technische Universiteit in Delft. Zij ontwierpen vanuit de modernistische traditie: verschillende functies worden ondergebracht in een eigen volume. Dit sloot ook aan op de principes van het Daltononderwijs. In de vormgeving wordt afgeweken van de strakke geometrie die het modernisme kenmerkt. Ronde vormen hebben hun intrede gemaakt in de afgeronde hoeken van de bouwdelen, de ronde traphuizen en de rechthoekige bovenlichten van de eerste verdieping met afgeronde hoeken.

Het Erasmus College is meerdere keren verbouwd. De drie oorspronkelijk vrijstaande volumes worden nu op de begane grond verbonden door nieuwbouw. Er zijn o.a. een atrium, een kantine, een theaterzaal en extra lokalen toegevoegd.

Deel dit monument

Adres

van Doornenplantsoen 31, Zoetermeer

In het kort

  • Rondleiding

Achtergrond informatie

Type monument:
Openbaar gebouw
Oorspronkelijke functie:
Schoolgebouw
Architect:
Van den Broek en Bakema
Bouwperiode:
1972
Huidige functie:
Schoolgebouw
bekijk alle monumenten in
Zoetermeer