Monument

Nationaal Ereveld Loenen

programma
Za
Zo

Adres

Groenendaalseweg 64, Loenen

Openingstijden

za 12 sep. 11:00 - 16:00
zo 13 sep. 11:00 - 16:00
Reserveren

Achtergrond informatie uitklap icoon

Nationaal Ereveld Loenen is een nationale begraafplaats voor Nederlandse oorlogsslachtoffers, met circa 4000 graven. Hier liggen volwassenen en kinderen, mannen en vrouwen, burgers en militairen begraven die sinds 9 mei 1940 zijn omgekomen door oorlogshandelingen in alle delen van de wereld. Ook militairen die gesneuveld zijn bij één van de vele vredesmissies vinden hier hun laatste rustplaats.
Landschapsarchitect D. Haspels ontwierp in 1948 dit ereveld als ‘bosbegraafplaats’. Hij handhaafde de heidevegetatie en bomen en legde een padenstelsel aan dat in het landschap paste. De liggende grafstenen zijn onopvallend lang de paden geplaatst. De nadruk ligt niet op de menigte, maar op het enkele graf waarvan de steen verwijst naar het verhaal van één mens. De graven worden nooit geruimd en jaarlijks hebben hier nog tientallen herbegrafenissen plaats van de slachtoffers die elders een oorlogsgraf hadden.
De houten kapel was oorspronkelijk bedoeld voor kerkdiensten bij herbegrafenissen en is nu de herdenkingsplek voor Nederlandse oorlogsslachtoffers zonder aanwijsbaar graf. In een achthoekige schrijn staan 42 boeken met alle namen van de 130.000 slachtoffers.
Nationaal Ereveld Loenen staat sinds 2008 op de gemeentelijke monumentenlijst.

Leermo(nu)ment

Doorlopend begeleide rondleidingen over het ereveld

Kijk voor details en laatste informatie van het OMD programma in Apeldoorn op www.monumentendagenapeldoorn.nl

Deel dit monument

Adres

Groenendaalseweg 64, Loenen

Openingstijden

za 12 sep. 11:00 - 16:00
zo 13 sep. 11:00 - 16:00
Reserveren

Achtergrond informatie

Type monument:
Monumentaal groen
bekijk alle monumenten in
Loenen
Instagram
Hashtag #