Monument

Etty Hillesum Centrum

Adres

Roggestraat 3, Deventer

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Tentoonstelling ‘Eens waren we vogels’
Een fototentoonstelling over Roma en Sinti in Nederland. Deze cross-mediale installatie vertelt het verhaal van Roma en Sinti en hun lange historie van uitsluiting en discriminatie, maar laat ook hun rijke cultuur zien.

Tentoonstelling ‘Etty Inspireert… Beter Samen Leven’
De vaste expositie vertelt een eigentijds verhaal over het belang van de liefde en de gevolgen van discriminatie en uitsluiting. Het plaatst de lessen uit het verleden in de huidige tijd.

Activiteiten zaterdag Korenlint
13.30 – 14.00 Vocalized
15.00 – 15.30 Oekraïense zang en accordeon
16.00 – 16.30 Oekraïense zang en accordeon

Oekraïense volksmuziek door Sopraan Irina Zuboff onder begeleiding van accordeonist Oleg Lysenko. In samenwerking met Stichting Zaterdagmiddag Concerten Deventer.

Activiteiten zondag
13.00, 14.30 en 16.00 uur: rondleiding (ca. 1 uur) op de Joodse begraafplaats, Diepenveenseweg 82. Klik hier voor de Joodse begraafplaats.

Kijk voor meer informatie ook op www.openmonumentendagdeventer.nl

Over Etty Hillesum Centrum
Het linkergedeelte van het Etty Hillesum Centrum bestaat uit een middeleeuws huis, van oorsprong met één verdieping. Het huis heeft deel uitgemaakt van het Voorster Gasthuis, een middeleeuws ziekenhuis, en is gebouwd omtrent 1300. Het heeft een zadeldak tussen twee mooi versierde trapgevels. Sinds 1815 was hier de Deventer synagoge gevestigd. Waarschijnlijk heeft men daarom rechts van het huis de kerkzaal met de hoge ramen gebouwd. In 1892 werd hier achter een synagoge gebouwd, waarna de Joodse gemeente het pand als school gebruikte. Van 1984 tot 1994 draaide hier het Deventer Filmhuis. Daarna vestigde het Etty Hillesum Centrum zich hier.

Etty Hillesum beschreef in haar dagboeken haar ideeën over hoe mensen die in achtergrond en opvattingen van elkaar verschillen, toch goed met elkaar zouden kunnen samenleven. Dit vormt een van de uitgangspunten voor het werk van het EHC. Een tweede belangrijke motivatie is (herdenking van) de vervolging van de joodse gemeenschap in Deventer.

Deel dit monument

Adres

Roggestraat 3, Deventer

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Onderdeel Voorster Gasthuis
Huidige functie:
Museum
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Deventer