Monument

Ezinge | Kerk

Za

Adres

Torenstraat 46, Ezinge

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

De Romaanse zaalkerk en de vrijstaande toren zijn in de 13-de eeuw gebouwd op een wierde. Aan de zuidkant was een ingang voor mannen en aan de noordkant een ingang voor vrouwen, maar deze zijn allebei dichtgemetseld. Dat gebeurde ook met de aparte ingang voor priesters, ook aan de zuidkant. Aan de westzijde bevinden zich twee eveneens weer dichtgemaakte ingangen met een gotische vorm.
De preekstoel en het doophek zijn in 1721 gemaakt door de beeldsnijder Jan de Rijk. In opdracht van de Groninger burgemeester Albert Hendrik van Swinderen is er in de 18-de eeuw een herenbank geplaatst.
In de kerk is een orgel met één klavier, in 1793 waarschijnlijk gebouwd door H.H. Freytag, een leerling van orgelbouwer Hinsz. Het orgel is in 1868 hersteld door orgelbouwer Petrus van Oeckelen.
De kerk is gerestaureerd in 1959 gerestaureerd en bezit, net als de vrijstaande toren en de tegen de toren aan gebouwde woning, de status van rijksmonument. In de periode 2011-2013 werden kerk en orgel opnieuw gerestaureerd. Het gebouwtje bij de toren was oorspronkelijk een kosterij annex schooltje en is nu vergaderruimte.

 

Deel dit monument

Adres

Torenstraat 46, Ezinge

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
bekijk alle monumenten in
Ezinge
Instagram
Hashtag #