Monument

Filmtheater de Fabriek

Adres

Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam

Achtergrond informatie uitklap icoon

Activiteit op Open Monumentendag 2022

Tour de Monumenten
Vanuit KET, een samenwerking tussen culturele- en horecaondernemers, is een unieke activiteit georganiseerd: een Tour de Monumenten in de Zaanstreek.
De tour gaat langs vier locaties, onder leiding van Hans Luiten (o.a. bevlogen schrijver, docent en reisgids), die als spreker een historisch verhaal doet over de plek, het pand
en een deel geschiedenis van de Zaanstreek. Hans begint de tour in Wormer bij Groos, gaat dan via de Zaanse Schans (De Hoop op d’Swarte Walvis)  naar de Westzijde richting
de Bullekerk vervolgens naar de Fabriek en eindigt bij restaurant Lab-44.
Deelnemers kunnen zich per e-mail opgeven ([email protected]) om mee te fietsen. Deelname is gratis.
Meer informatie over het programma, route en tijden is te vinden op: https://www.lab-44.nl/

Aanvullende informatie

Ontdek Filmtheater De Fabriek: een unicum in de Zaanstreek. Drie mooie filmzalen gewijd aan de beste films van het moment, gelegen aan de prachtige Zaan.

Het historische gebouw waarin het filmtheater en het bijbehorende café-restaurant zijn gevestigd, is van oudsher een jongensschool. Tussen 1921 en de vroege jaren 80 deed het eerst dienst als zogeheten Jozefschool, later als MAVO.

In 1986 vond het gebouw een nieuwe bestemming. Het zogeheten Drieluyck, een cultuurinitiatief van jongeren rond theater, film en muziek, had tot dat moment een zwervend bestaan geleid. De filmtak van Drieluyck, het Zaans Filmhuis genoemd, nam samen met theatergroep Hollandia zijn intrek in de oude jongensschool aan de Zaan, inmiddels eigendom van de gemeente Zaanstad. Hollandia gaf het gebouw zijn nieuwe naam: De Fabriek, een grapje omdat het pand het enige aan de Zaan was dat juist géén fabriek was.

Hollandia zou uiteindelijk vertrekken, het Zaans Filmhuis werd Filmtheater De Fabriek. In 2005 werd het pand drastisch verbouwd: de filmzaal werd groter en er kwam een tweede zaal bij. Ook kwam er meer ruimte voor horeca. De kenmerkende historische details van het gebouw, zoals de prachtige tegelvloer in de hal beneden, bleven echter intact.

Sinds 2005 groeide Filmtheater De Fabriek langzaam maar zeker uit tot een van de belangrijkste culturele hotspots van Zaanstad. In 2021 is er een derde zaal bij gekomen. Het succes is niet alleen te danken aan de sfeervolle locatie en sterke programmering maar zeker ook aan de speciale programma’s. Elke maand biedt De Fabriek inleidingen, nagesprekken of paneldiscussies om de films uit hun programmering meer context te bieden – en de toeschouwer stof tot nadenken. Check ook de website voor actuele informatie: https://www.de-fabriek.nl/

 

Deel dit monument

Adres

Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Openbaar gebouw
Oorspronkelijke functie:
School
Bouwperiode:
1921
Huidige functie:
Filmtheater
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Zaandam