Monument

Flipje en Streekmuseum

op Open Monumentendag is het museum gratis toegankelijk

Adres

Plein 48, Tiel

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Het Flipje en Streekmuseum is een museum in de Gelderse stad Tiel. Het is gewijd aan de geschiedenis van Tiel en omgeving, waaronder de industriële geschiedenis en Flipje, het reclamemannetje van de fabriek De Betuwe. Het museum is gelegen aan het Plein en is gevestigd in de voormalige herensociëteit en in de Waterpoort. Het gebouw waarin het Flipje en Streekmuseum gevestigd is, heeft een rijke historie. Het pand is in 1789 gebouwd in opdracht van de Groote Sociëteit, een Herensociëteit, opgericht in 1764 en de oudste nog bestaande sociëteit van Nederland.

Voor de bouw van het pand moest de vismarkt verplaatst worden naar de overkant van het plein.

De sociëteit werd opgericht om kennis te nemen van de diverse dagbladen en om daarover in besloten kring te kunnen discussiëren.

Nog steeds worden er wekelijkse bijeenkomsten gehouden, maar het pand is geen eigendom meer van de Sociëteit. Het Flipje en Streekmuseum is er nu gevestigd.

Het gebouw links van de entree is de Waterpoort, ook onderdeel van het museum. Deze Waterpoort is in 1647 gebouwd, maar in 1944 door de Duitsers opgeblazen om het voor de geallieerden moeilijker te maken de stad in te komen. In 1979 is de Waterpoort herbouwd. Onder het dak van de voorgevel is het 17e eeuwse wapen van Tiel te zien.

Home

 

 

Deel dit monument

Adres

Plein 48, Tiel

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrondinformatie

Type monument:
Monument van ontspanning
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Tiel