Monument

Fluxus Centrum voor de Kunsten in de Verkadefabriek

Programma
Za

Adres

Westzijde 168, Zaandam

Openingstijden

za 9 sep. 14:00 - 17:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Activiteiten op de Open Monumentendag 2023

Een leuke kans om even binnen te kijken bij deze leslocatie in de oude Verkadefabriek op Westzijde 168 in Zaandam én natuurlijk kennis te maken met FluXus. Geïnteresseerden mogen dan binnen komen kijken.

De muziekschool op Westzijde 148 is weliswaar geen monument, maar heeft wel een open dag op zaterdagmiddag 9 september van 12:00-16:00 uur.

De open dag van Fluxus is op zaterdagmiddag 23 september van 1400-17:00 uur.

Leuke aftermovie van 2021: https://www.youtube.com/watch?v=UOfE9Cxzucc

Over het monument
In het historische fabriekscomplex van Verkade aan de Westzijde in Zaandam werden ooit koekjes gebakken en chocoladerepen gemaakt. In de voormalige Verkadefabriek zijn een aantal bedrijven gevestigd, waaronder horeca, een bakkerswinkel en slager.

Het begon allemaal in 1886. Eric Verkade bouwde met zijn twee zonen brood- en beschuitfabriek “de Ruyter”. Dat deed hij op de plek waar ooit molen “de Ruyter” stond, de eerste meelmolen van West Zaandam. Brood, beschuit, ontbijtkoek en Langetjes (die lekkere knapperige biscuitjes met kaneelsuiker!) waren de eerste producten van de broodfabriek. Later kwamen er waxinelichtjes, koekjes en chocola bij. De fabriek werd tussen 1886 en 1969 flink uitgebreid tot de Verkadefabriek die we nu kennen. Sinds 2001 is dit unieke stuk Zaans erfgoed een Rijksmonument. Leuk om te weten: het “ruitertje” van “de Ruyter” zie je nog steeds terug in het logo van Verkade.

 

 

Levend Erfgoed

Deel dit monument

Adres

Westzijde 168, Zaandam

Openingstijden

za 9 sep. 14:00 - 17:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Fabriek
Bouwperiode:
1886
Huidige functie:
Kunstencentrum
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Zaandam