Monument

Fort De Hel

Za
Zo

Adres

Helsedijk 85, Willemstad

Openingstijden

za 10 sep. 11:00 - 17:00
zo 11 sep. 11:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Fort de Hel, waar natuur, cultuur en historie samenkomen.

Fort de Hel is een plek waar de natuur, cultuur en historie van de omgeving met elkaar samenkomen. Op ons fort ontdek en leer je over belangrijke momenten uit de geschiedenis van de Zuiderwaterlinie. Maar naast dit alles kan je ook genieten van onze bourgondische gerechten, gemaakt van verse streekproducten van onze ‘Beamont Hoeve’. Hier ervaar je de schoonheid van de natuur en proef je de historie. Kortom; puur en bourgondisch genieten.

De historie van fort de Hel

Fort “De Hel” Gelegen aan het noord-westelijk einde van het gehucht “De Hel” nabij Willemstad. In 1747 werd een reeks batterijen aangelegd in verband met de belegering van Bergen op Zoom. Van deze batterijen was er een gelegen bij De Hel. In 1812 werd deze plek door de Franse genie als strategisch zeer belangrijk beschouwd voor de verdediging van Willemstad bij een eventuele Engelse invasie. In dat jaar maakte men van de inmiddels vervallen batterij een sterk fort met toren. De vormgeving van het gemetselde gedeelte toont aan dat het rond het midden van de 19e eeuw is vernieuwd. Binnen een aardwerk met omgrachting in 1812 op last van keizer Napoleon opgerichte vierkante bakstenen toren een platvorm voor kanonnen (“Tour-modele”). Een der drie overgebleven tours-modeles in Nederland, bovendien landschappelijk van grote betekenis.

Wist je dat?

Geopend 4 t/m 12 september. Exposities van Anja Frijters/installaties: Inge van Rijsbergen/installaties/textiel; Thea Noteboom/keramiek; Tine van der Zee/schilderkunst; Ria Helderop/keramiek.

Deel dit monument

Adres

Helsedijk 85, Willemstad

Openingstijden

za 10 sep. 11:00 - 17:00
zo 11 sep. 11:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Verdedigingswerk
Oorspronkelijke functie:
verdedigingswerk
Bouwperiode:
1747
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Willemstad