Fotograaf: Franciscus Huis Weert
Monument

Franciscus Huis Weert

programma
Za
2 activiteiten

Adres

Biest 43 A, Weert

In het kort

  • Voormalige parochiekerk van de Biest
  • Glas-in-lood van Daan Wildschut
  • Goede akoustiek

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Deze voormalige Franciscuskerk is in de jaren ’60 van de vorige eeuw gebouwd omdat de naastgelegen Paterskerk te klein werd. De Paterskerk werd op 19 augustus 1954 aangewezen als rectoraatskerk. Deze gotische kerk van de paters franciscanen was echter niet berekend op de groeiende bevolking van de wijk Biest. De eerste voorstellen waren om de bestaande kerk uit te breiden. Uitbreiding was niet alleen duur, maar zou tevens de monumentaliteit van kerk en klooster aantasten.

In 1957 wordt definitief afgezien van vergroting en besloten tot nieuwbouw. Architect Anton Swinkels uit Maastricht heeft het ontwerp gemaakt. Inmiddels is in 1956 al een bouwfonds gesticht. Op 10 november 1961 werd de aanbesteding gehouden. Het werk wordt gegund aan de Weerter firma P.M. Gijbels en Zoon. De eerste steen is op 28 oktober 1962 gelegd. Mgr. Moors wijdt de kerk in op 6 juli 1963.

De kerk is in 2012 aan de eredienst onttrokken. Op 22 april 2014 is het op particulier initiatief schoongemaakte en opgeknapte gebouw weer geopend. Het Franciscus Huis Weert wordt gebruikt voor maatschappelijke doeleinden, sociale en culturele activiteiten. Sinds 2018 is dit de logeerplek van de Sint totdat hij weer naar Spanje vertrekt. Tevens vinden er met grote regelmaat mooie concerten plaats en is deze locatie vanwege de zeer goede akoestiek erg geliefd bij menig koor.

Het glas-in-loodraam dat op de verdieping de gehele zijgevel invult, is een kunstwerk van Daan Wildschut. Hier is het leven van de H. Franciscus afgebeeld. Op de begane grond bevinden zich glas-in-betonramen van dezelfde kunstenaar.

Leermonument

Leer meer over het leven van Franciscus. Bekijk de glas-in-loodramen van Daan Wildschut. Hier is het leven van de heilige uitgebeeld.

Wist je dat?

Deze voormalige kerk haalde de media toen er een ijsbaan in was. En afgelopen jaar was hier het Huis van Nicolaas.

Deel dit monument

Adres

Biest 43 A, Weert

In het kort

  • Voormalige parochiekerk van de Biest
  • Glas-in-lood van Daan Wildschut
  • Goede akoustiek

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerk
Architect:
Anton Swinkels
Bouwperiode:
1961-1963
Huidige functie:
Sociaal cultureel ontmoetingscentrum
bekijk alle monumenten in
Weert
Instagram
Hashtag #OMDWeert2020