Monument

Gemaal De Hooge Boezem

Programma
Za
Zo
Het Gemaal de Hooge Boezem en Kanocentrum Haastrecht liggen op een steenworp afstand van elkaar, beiden aan het prachtige veenstroompje De Vlist. Een bezoek aan het Gemaal gevolgd door een kanotochtje op de Vlist staat garant voor een superdag. Weet je dat er ook een kano oversteekplaats is bij het Gemaal, zodat je van de Vlist naar de Gekanaliseerde Hollandse IJssel kunt en andersom?

Adres

Hoogstraat 31, Haastrecht

Openingstijden

za 9 sep. 13:00 - 16:00
zo 10 sep. 13:00 - 16:00

Praktische informatie

Op Open Monumentendag is de entree gratis
Reserveer bij voorkeur via
Email: [email protected] Telefoonnummer: 06-13749168

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Welkom bij het Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht!

Het Gemaal heeft een verhaal. Het veenweidegebied van West-Nederland is qua waterhuishouding een omgekeerde wereld: de meeste huizen liggen er lager dan de rivieren. Dat is niet altijd zo geweest. Duizend jaar geleden lag alle land nog boven de afwaterende stromen. Hoe heeft dat gebied zo ver kunnen zinken? Welke problemen gaf dat voor de waterhuishouding? Welke vernuftige oplossingen hebben de mensen door de eeuwen bedacht om het water de baas te blijven? En wat is er nodig om in de toekomst de voeten droog te houden?

Waarom is de Krimpenerwaard een lappendeken van weilanden met ontelbare slootjes? Hoe komt het dat sommige polders zo veel dieper liggen dan andere? Hoe zag dit gebied er 1000 jaar geleden uit? Waarom heb je in de Krimpenerwaard alleen grasland en geen aardappelteelt? Na een bezoek aan het Gemaal in Haastrecht weet je alles over het ontstaan van de polders, wat de bedreigingen zijn en wat er allemaal voor nodig is om in dit laaggelegen gebied te kunnen blijven wonen en werken.

In 1000 jaar 4 meter lager
Vrijwel alles wat je in de Krimpenerwaard ziet, is te herleiden tot een proces dat “bodemdaling” wordt genoemd. Het Gemaal laat met maquettes, interessante korte filmpjes, een kinderspeurtocht, kaarten en grote peilschalen zien hoe bodemdaling dit gebied heeft gevormd en in zijn greep houdt.
Een deel van de expo gaat over veiligheid. Hoe die wordt bedreigd door het stijgen van het zeeniveau, hogere piekafvoeren van de rivieren en polders die steeds lager komen liggen. En wat de waterschappen allemaal doen om te voorkomen dat het gebied onder water loopt. Hier worden ook vragen beantwoord als waar in onze regio de dijken zijn of worden versterkt, hoe dat gebeurt en waarom dat nodig is.
Sterke publiekstrekker is de topografische vloerkaart van de wijde omgeving met daarop alle gegraven slootjes, plassen, rivieren en grote en kleinere plaatsen. De deskundige vrijwilligers maken je graag polderwijs, bij een rondleiding of bij een individueel bezoek.
Maquettes, films, kaarten en originele machines in het Gemaal De Hooge Boezem geven op aanschouwelijke wijze een antwoord op al die vragen.

 

Levend Erfgoed

Wist je dat?

Dit Gemaal is in 1872, nu 150 jaar geleden, gebouwd om te kunnen blijven wonen en werken onder zeeniveau. Een groot deel van de oorspronkelijke machinerie is hier nog in zijn volle indrukwekkende omvang te zien.

Deel dit monument

Adres

Hoogstraat 31, Haastrecht

Openingstijden

za 9 sep. 13:00 - 16:00
zo 10 sep. 13:00 - 16:00

Praktische informatie

Op Open Monumentendag is de entree gratis
Reserveer bij voorkeur via
Email: [email protected] Telefoonnummer: 06-13749168

Achtergrondinformatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Gemaal
Bouwperiode:
1872
Huidige functie:
Bezoekerscentrum
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Haastrecht