Monument

Gemaal Verdoold

Het gemaal is een Rijksmonument en is de thuisbasis van de Historische Vereniging “Golderake” te Gouderak.

Adres

Kattendijk 1, Gouderak

Achtergrond informatie uitklap icoon

Gemaal Verdoold is het oudste, nog werkende, gemaal van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Het houdt het water in de achtergelegen polders op peil. Bij een te hoge waterstand pompt het gemaal het water naar de Hollandsche IJssel. Het is een Rijksmonument en geheel gerenoveerd. Tijdens Open Monumentendag op 13 september 2014 was het gemaal voor het eerst in jaren weer open voor het publiek.
De Historische Vereniging Golderake heeft hier haar kantoor en een tentoonstellingsruimte en verzorgt regelmatig exposities. Op grond van het thema ‘Duurzaamheid’ zijn er naast de reguliere collectie voorwerpen te zien die een verband hebben met dit thema.

Er kan een wandeling door het dorp gemaakt worden en vanaf de Steiger in Gouderak zijn er vaartochten naar Nieuwerkerk aan den IJssel.

Wist je dat?

Gemaal Verdoold is een voormalig stoomgemaal. Het is vernoemd naar de toenmalige voorzitter van het polderbestuur. Tussen 1422 en 1866 werd de waterstand in de polder op peil gehouden met windmolens en stond hier een uitwateringssluis.

Deel dit monument

Adres

Kattendijk 1, Gouderak

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Gemaal
Bouwperiode:
19de eeuw
Huidige functie:
Gemaal
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Gouderak