Monument

Gemeenlandshuis

Adres

Hoogstraat 11, Maassluis

Achtergrond informatie uitklap icoon

Een opvallend pand aan de Stadhuiskade is het Gemeenlandshuis. Het is één van de oudste gebouwen in Maassluis en een goed voorbeeld van de Hollandse renaissance stijl. Het pand werd in 1626 gebouwd voor het Hoogheemraadschap Delfland. In 1924 is vanwege het bezoek van koningin Wilhelmina aan het Delflandhuis in Maasluis een geheel uit Delfts blauw toilet gebouwd. Het pand is niet geopend op monumentendag maar de gevel aan voor- en achterzijde zijn zeer de moeite waard om van dichtbij te bekijken!

Het Gemeenlandshuis staat op een gedeelte van de hoge Maasdijk genaamd Hoogstraat, dat wordt onderbroken door de Monstersche en de Wateringsche Sluis. Naast vergaderruimte voor de dijkgrafen deed het Gemeenlandshuis ook dienst als sluiswachterswoning voor de sluiswachter van de nabijgelegen uitwaterende sluizen.

Bouwkundige bijzonderheden

Aan de buitenkant heeft het iets weg van een kasteel, aan de binnenkant zie je dat de beste ambachtslieden werden ingehuurd voor de glas-in-lood vensters, het houtsnijwerk en de schilderingen. Pronkstuk is de indrukwekkende spiraalvormige houten trap, één van de fraaiste uit de 17de eeuw in ons land. De trap werd gemaakt door de timmermansbaas Jan de Jonge.

Het Gemeenlandshuis is een rechthoekig pand met een hoog schilddak dat dwars op de breedterichting staat. Op het dak zijn meerdere kleine dakkapellen aangebracht en de schoorstenen zijn voorzien van smeedijzeren bekroningen. In het midden van de achtergevel staat een veelhoekige toren waarin zich onder andere het genoemde Delfsblauwe toilet bevindt.

Aan de voorkant staat een poort met een gebroken fronton waarin meerdere wapens zijn aangebracht, waaronder dat van het Hoogheemraadschap Delfland. Het poortje is daarnaast gedecoreerd met zijvoluten en engelenkopjes. In de kroonlijst staat met bladgoud het jaartal 1626. De vensters zijn van natuursteen en hebben kruiskozijnen. De ontlastingsbogen zijn voorzien van sluitstenen en voor de vensters zijn luiken aangebracht.

Deel dit monument

Adres

Hoogstraat 11, Maassluis

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Openbaar gebouw
Oorspronkelijke functie:
Gemeenlandshuis van Delfland
Bouwperiode:
1626
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Maassluis
Instagram
Hashtag #