Fotograaf: Gerhard Hof
Monument

Buitenplaats Boom en Bosch

Enige voor publiek toegankelijke huis en tuin van een buitenplaats aan de Vecht in Breukelen. Geen reservering nodig. U wordt rondgeleid. Kleine tentoonstelling Erfgoeddeal: duurzaamheid van monumenten.

Adres

Markt 13, Breukelen

Achtergrond informatie uitklap icoon

Boom en Bosch

Het oorspronkelijke Boom en Bosch, in het park aan de Markt nr. 13 in Breukelen, was een ‘showpiece’ van internationale allure, met een tuinaanleg in Franse stijl met geometrische parterres, lanen, terrassen, vijvers, fonteinen, priëlen, een grote verscheidenheid aan planten en bomen, en bovenal veel beelden en tuinvazen. Wat we er nu nog van kunnen zien zijn de fraaie tuinvazen op hoge voetstukken aan de rand van het terras grenzend aan de Vecht achter een smeedijzeren hek.

Engel de Ruyter

We weten dat het huidige gebouw moet zijn gesticht na de verwoestingen door de Fransen in 1672. Rond 1675 liet Abraham Boddens een hofstede bouwen. In 1680 krijgt Engel de Ruyter, zoon van Michiel de Ruyter, de percelen grond in handen. Na de dood van zijn vader had zoonlief als welvarende landjonker behoefte aan een eigen buitenplaats. Hij wilde niet onderdoen voor zijn vriend Admiraal Cornelis Tromp, eveneens de zoon van een beroemde vader, Maarten Tromp, met een buitenhuis ‘om de hoek’ in ’s-Graveland. Engel kocht het voor f. 16.220,00 en noemde het Ruytervegt. Hij had een fragiele gezondheid en bleef ongehuwd. Engel overleed in 1683. Via vererving aan de kinderen van zijn zus Alida en verkoop komt de buitenplaats uiteindelijk in 1709-1711 in handen van Theodorus Boendermaker.

Theodorus Boendermaker

Boendermaker was een schatrijke kosmopolitische handelaar die het katholieke Frankrijk om geloofsredenen ontvlucht was. Dit is de man die gezichtsbepalend is geweest voor de verfraaiing van huis en tuin van Boom en Bosch. In 1847 kwam het buiten in handen van Daniël Willink van Collen, tevens eigenaar van ridderhofstad Gunterstein aan de overkant van de Vecht. In 1925 wordt het huis aan de Gemeente Breukelen verkocht.

Gemeente Stichtse Vecht eigenaar

Boom en Bosch is nu eigendom van de Gemeente Stichtse Vecht, die in 2020 het aanpalende koetshuis heeft laten verbouwen tot een waardige gemeenteraadszaal.

In de vroegere burgemeesterskamer in het hoofdgebouw zijn nu nog de oorspronkelijke lambrisering, een marmeren schoorsteenmantel, een spiegel in Lodewijk XIV-stijl uit 1711 en een portret van Engel de Ruyter te zien.

Wist je dat?

Voormalige woonstede van Engel de Ruiter, de zoon van Michiel de Ruiter.

Deel dit monument

Adres

Markt 13, Breukelen

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Kasteel of buitenplaats
Oorspronkelijke functie:
Buitenplaats
Bouwperiode:
17de eeuw
Huidige functie:
Gemeente - afdeling
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Breukelen