Van alle bouwwerken die in de voormalige gemeente Den Ham staan is de toren aan de Grotestraat in Den Ham ongetwijfeld de oudste. Niet ten onrechte dus komt de toren van de Hervormde kerk als eerste voor op de Hammer monumentenlijst.
Alhoewel tot op heden dat niet precies te achterhalen valt, kan wel met zekerheid worden gesteld dat de toren gebouwd is in het tijdvak 1325 tot 1425. Dit laatste kan worden afgeleid uit de architectonische geschiedenis en nu nog waarneembare bouwstijlen.
De toren is gebouwd aan de westzijde van de kerk, aan de oostzijde – richting Jeruzalem- was oorspronkelijk het altaar gesitueerd.
Deze aan de kerk gebouwde toren is nagenoeg geheel in bakstenen opgetrokken. Kenmerken van zowel de Romaanse als Gotische bouwkunst zijn aanwezig. Opvallend is de enorme veldkei in de zuidwestelijke hoek. Dit grote brok graniet rust op een groot blok Bentheimer steen. De herkomst ervan is nog onduidelijk.
De vierkante torenspits is met leien gedekt. in de 4e tevens bovenste geleding bevindt zich de luizolder, waar 3 klokken tussen de indrukwekkende balkconstructie hangen. Deze zolder is via de stenen spiltrap van 70 treden en een losse eikenhouten trap te bereiken.
Rond 12.00 uur worden alle 3 de klokken tegelijk geluid en kan men van zeer dichtbij dit luidruchtige gebeuren meemaken. Vanaf deze verdieping heeft men op een hoogte van circa 17 meter een fraai uitzicht over het dorp. In de toren zijn verder te bezichtigen het in 1908 aangebrachte uurwerk en een imitatie van een cachot.
De Toren is dit jaar niet te beklimmen.
De Hervormde kerk dei tegen de toren aangebouwd is, is van 1840, en in 1958 gerenoveerd en uitgebreid tot 1400 zitplaatsen.
In 1841 is het Scheuer orgel in de kerk geplaatst en deze is in 1974 uitgebreid. Tijdens Openmonumentendag zal er, op elk half uur, orgelspel zijn door een plaatselijke organist.