Fotograaf: Ria Tijhuis Historische Kring Maarssen
Monument

Buitenplaats Goudestein Maarssen

In de Trouwzaal wordt de film "Maarssen vanaf 1940" van de Historische Kring Maarssen doorlopend vertoond

Adres

Diependaalsedijk 19, Maarssen

Achtergrond informatie uitklap icoon

De geschiedenis van Goudestein begint rond 1608. Dan koopt de Amsterdamse koopman Jan Jacobszoon Huydecoper de hofstede ‘De Gouden Hoeff’ die door zijn zoon Joan Huydecoper zal worden uitgebouwd tot het buiten Goudestein, dat in 1754 wordt vervangen door het huidige gebouw.

Tijdens monumentendag worden er rondgeleid op de bel-etage door leden van de Historische Kring Maarssen (HKM) en in de trouwzaal wordt de docu-film “Maarssen vanaf 1940” doorlopend vertoond. Ook is er een kraampje van de HKM alwaar u lid kan worden en boeken over de geschiedenis van Maarssen en de Vechtstreek kunt kopen.

Goudestein is één van de eerste buitenplaatsen langs de Vecht die in de 17de en 18de eeuw werden aangelegd. Het huidige huis gaat terug op een eerder Goudestein uit 1628 dat halverwege de 18de eeuw werd gesloopt. In 1754 werd het nieuwe Goudestein gebouwd in opdracht van Jan Huydecoper en Sophia van de Muelen. Tot 1955 bleef het in handen van de familie Huydecoper. In 1960 – 1961 werd Goudestein gerestaureerd en in gebruik genomen als gemeentehuis van Maarssen.

Op de oostelijke oever van de Vecht, ten noorden van het historische centrum van Maarssen, ligt het statige landhuis van de buitenplaats Goudestein. De witte omlijsting van de ingangspartij strekt zich uit over 2 verdiepingen en maakt het tot een indrukwekkend geheel. Rondom het huis, wat is gebouwd in neoclassicistische stijl, ligt een landschapspark wat openbaar toegankelijk is.

Het park grenst aan de zuidkant van buitenplaats Doornburgh en bestaat uit gazons, boomgroepen en vijvers. Op het terrein is een oranjerie te vinden, die rond 1994 is gerestaureerd. Opvallend is het smeedijzeren toegangshek van het landgoed aan de Diependaalsedijk, waarop met sierlijk krullende letters ‘Goudestein’ is te lezen. Ook aan de kant van de Vecht staat zo’n toegangshek. Beide zijn afkomstig uit circa 1755.

Vlakbij de rivier staat de voormalige buitenplaats Silversteyn. Deze is in 1732 van zijn status ontdaan, doordat Jan Huydecoper haar verbouwde tot koetshuis met koetsiers- en tuinmanswoning

In het huis zijn stucplafonds aanwezig, die versierd zijn met stuclijsten en rocailleornamenten in Lodewijk XV-stijl.

Waarschijnlijk dateert de landschappelijke aanleg van de tuinen uit de periode 1808-1836. Ten zuiden en zuidoosten van het huis werd een parkbos aangelegd met slingerpaden en een vijverpartij. In de 20ste eeuw zijn er coniferen en heesters aangeplant waardoor de doorkijkjes helaas zijn verdwenen.

Het naastgelegen voormalige buitenhuis Silversteijn is tegenwoordig het onderkomen van Vechtstreekmuseum Maarssen.

Wist je dat?

je vanwege de pandemie alleen de bel-etage kunt bewonderen? Hopelijk kan er volgend jaar weer door het hele pand worden rondgeleid

Deel dit monument

Adres

Diependaalsedijk 19, Maarssen

Achtergrond informatie

Type monument:
Kasteel of buitenplaats
Bouwperiode:
1754
Huidige functie:
Gemeentehuis
bekijk alle monumenten in
Maarssen