Monument

Graanmaalderij “Ons Voordeel”

Programma
Za
1 activiteit
Deze voormalige graanmaalderij is een gemeentelijk monument en bediende een coöperatie van Gouderakse boeren. Schepen konden achter aanmeren voor het lossen en laden. Vanaf 2011 is het gehele pand duurzaam gerestaureerd, in de originele staat, en deels weer een publieke functie gegeven.

Adres

Middelblok 2, Gouderak

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De Graanmaalderij is gebouwd in 1916 in opdracht van Cooperatie “Ons Voordeel”. Vanaf het water werd graan aangevoerd en gelost aan de achterzijde van het gebouw. De maalderij werd eerst met paard en later met motor aangedreven. Eind jaren vijftig van de vorige eeuw is de cooperatie gestopt en werd het pand gebruikt door timmerbedrijfjes en meubelmakers. De nieuwe eigenaar restaureerde het pand met respect voor het oude. Het pand kan nu worden gebruikt voor workshops, trainingen, onversterkte muziek, exposities en proeverijen. De eigenaar beoogt dat het pand door zo veel mogelijk mensen gebruikt kan worden en maakt daarmee een knipoog naar het cooperatieve gedachtegoed.

Er kan een wandeling door het dorp gemaakt worden en vanaf de nabij gelegen Steiger in Gouderak zijn er vaartochten naar Nieuwerkerk aan den IJssel.

Levend Erfgoed

De nieuwe eigenaar restaureerden het pand met respect voor het oude. Het pand kan nu worden gebruikt voor workshops, trainingen, onversterkte muziek, exposities en proeverijen.

Wist je dat?

De Cooperatie “Ons Voordeel” was opgericht door boeren die op grond van de cooperatieve gedachte veevoer wilden produceren. In de gevelsteen zijn de namen van het eerste bestuur te vinden.

Deel dit monument

Adres

Middelblok 2, Gouderak

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Graanmaalderij
Bouwperiode:
1916
Huidige functie:
Open studio
Monument status:
Gemeentelijk monument

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Gouderak