Monument

Voormalig Scheepvaarthuis / Grand Hotel Amrâth Amsterdam

programma
Za
Zo

Adres

Prins Hendrikkade 108, Amsterdam

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00
zo 13 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Het Scheepvaarthuis van J.M. van der Mey is het boegbeeld van de Amsterdamse School. Tijdens de bouw, waaraan ook kopstukken als M. de Klerk en P.L. Kramer meewerken, ontstaat de stroming die nu onder deze naam bekend staat. Het enorme kantoorpand is bestemd voor zes Amsterdamse rederijen. Dankzij het betonskelet wordt Van der Mey niet gehinderd door constructieve beperkingen en kan hij zijn artistieke ambities de vrije loop laten. Beeldhouwers, siersmeden en glaskunstenaars brengen rijkelijk decoraties aan, uitgevoerd in de kostbaarste materialen. Overal zijn verwijzingen naar de zee en overzeese handel. Buiten en binnen zijn zorgvuldig op elkaar afgestemd. Een hoogtepunt is het hoofdtrappenhuis, dat is versierd met glas-in-loodramen en sierlijk smeedwerk. Sinds 2007 zetelt hier Grand Hotel Amrâth.

Tijdens Open Monumentendag Amsterdam zijn er dit jaar negen leuke routes. Je kunt die op eigen initiatief lopen of fietsen. De routes leiden je kriskras langs de mooiste monumenten in de stad. Een aantal daarvan – waaronder dit monument – kun je bezoeken omdat het ruime panden met eenrichtingsverkeer zijn. Reserveren wordt hiervoor verplicht, dit is mogelijk vanaf begin september.

Ga voor meer informatie naar: Amsterdam.nl/openmonumentendag

Goed geschoold

Ga tijdens Open Monumentendag Amsterdam terug naar school! Het thema van dit jaar is namelijk ‘Goed geschoold’. Dus grijp je kans om monumentale schoolgebouwen te bekijken, te zien wat Amsterdams vakmanschap inhoudt en om de nalatenschap van Amsterdamse leermeesters als Hildo Krop en Jacob de Wit te bewonderen.

Deel dit monument

Adres

Prins Hendrikkade 108, Amsterdam

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00
zo 13 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Kantoorgebouw
Oorspronkelijke functie:
Hoofdkantoor Amsterdamse rederijen
Huidige functie:
Hotel
bekijk alle monumenten in
Amsterdam
Instagram
Hashtag #OMD_Amsterdam