Monument

Grebbelinie in het Vizier

Programma
Za
2 activiteiten

Adres

Brinkkanterweg 23a, Woudenberg

In het kort

  • De Grebbelinie is circa 70 km lang.
  • Bij het museum is een nagebouwd loopgraf te bezoeken.

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De Grebbelinie is een circa 70 km lange verdedigingslinie tussen Rhenen en Spakenburg. Dat de slechte afwatering van de Gelderse Vallei in oorlogstijd van militaire betekenis zou kunnen zijn, werd al in het rampjaar 1672 erkend. Zo werden er in de jaren 1939 – 1940 nog kazematten aangebracht. Vandaag de dag is hier dichtbij in de buurt het museum Grebbelinie in het Vizier terug te vinden. Waar onder andere een loopgraaf is nagebouwd en die ook voor iedereen te bezoeken is.

In het museum zelf zijn veel attributen uit de Tweede Wereldoorlog terug te vinden, waar de aanwezige gidsen graag meer over vertellen. De vrijwilligers beschikken over een uitgebreide kennis over de aanleg van de Grebbelinie, de gevechten rondom Scherpenzeel en Woudenberg en de gevolgen daarvan voor de bewoners van de regio.

Levend Erfgoed

U kunt deze dag gratis een bezoek brengen aan het museum van het Educatief Centrum en de buitenexpositie met een replica loopgraaf (uit de periode 1939 / 1940).

Bezoek aan museum
In het Museum Educatief Centrum kunt u genieten van een expositie van wapens, uniformen, foto’s, films, en een veelvoud aan attributen, welke door zowel burgers als militairen gebruikt werden in de periode 1940 tot 1945. De aanwezige gidsen vertellen u graag meer.

Historische wandeling buitenexposities
In de buitenexposities worden wandelingen georganiseerd. Tijdens de wandelingen vertellen de gidsen u graag meer over de historie over de aanleg van de Grebbelinie. De gevechten rondom Scherpenzeel en Woudenberg en de gevolgen daarvan voor de bewoners van deze regio. De rondleiding duurt ongeveer 1 uur.

11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur Historische wandelingen buitenexposities

Wist je dat?

..er vanuit het museum vier wandelroutes, van 7 tot 12,5 km, en twee fietsroutes, van 45 en 47 km, zijn?

Deel dit monument

Adres

Brinkkanterweg 23a, Woudenberg

In het kort

  • De Grebbelinie is circa 70 km lang.
  • Bij het museum is een nagebouwd loopgraf te bezoeken.

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Museum
Oorspronkelijke functie:

Huidige functie:

Monument status:
Rijksmonument

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Woudenberg